Инфо

28. јун 2018.28. јун 2018.
ОВА ДЕЦА СУ НАША ВЕЛИКА ШАНСА
ОДРЖАНО ДОНАТОРСКО ВЕЧЕ ЗА ИЗГРАДЊУ “БОГДАЈА”
НАМЕЊЕНОГ ДЕЦИ СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА

ОВА ДЕЦА СУ НАША ВЕЛИКА ШАНСА

У порти Саборног храма Светих апостола Петра и Павла одржано је донаторско вече, у организацији Епархије шабачке и Фондације “Хумано срце Шапца”. Велики број успешних пословних људи, укључујући и друштвено-одговорна предузећа, попут “Гласа Подриња”, одазвало се акцији прикупљања средстава за изградњу Богдаја – Боравишта за децу са аутизмом.
Богдај, који је замишљен као становање уз подршку, идеја је шабачке хуманитарке Руже Поповић, председнице Фондације “Хумано срце”:
- Познато је да се, како одрастају деца са посебним потребама, умножавају бриге њихових родитеља. Дошли смо на идеју да, у сарадњи са Епархијом шабачком, прикупимо средства за изградњу дома који је препознат у свету као становање уз подршку.
Благословом и добром вољом епископа Лаврентија, који је поклонио 50 ари епархијског имања. Боравиште ће бити саграђено у Касарсаким Ливадама у Шапцу. Осим куће за становање, у плану је изградња и помоћних објеката, где ће деца развијати сензорне вештине и креативне способности кроз рад у башти и неговање домаћих животиња, посебно коња, за које је познато да благотоворно делују на њих. Такође, становницима Богдаја на располагању ће бити Духовно-културно центар “Свети Сава”, који ће отворити врата за њихову социјализацију, спортско-рекреативне активности и дружење са вршњацима.
- Јеванђелист Лука у Делима апостолским пише: “Какав ћете ми дом сазидати, или које је место за почивање моје, говори Господ”. Ми, из Епархије шабачке одговарамо: “Господе, приносимо ти срце своје за Твој престо и Боравиште твоје, а наше срце је Богдај и Духовни центар Свети Сава, истакао је протођакон др Љубомир Ранковић и додао да су ова деца наша велика шанса.
Прошле године, Епархија шабачка уступила је канцеларију Шабачком удружењу за помоћ особама са аутизмом, које је постало видљиво тринаест година после оснивања.
- Епархија се није зауставила, него је отишла корак даље у жељи да помогне посебној деци која имају више од осамнаест година, да им омогући форму породичног живота, уз радно-окупациону терапију. Ово је јединствена акција у Србији за децу којима је много ускраћено, истакла је Весна Павловић, председница Шабачког удружења за помоћ особама са аутизмом.

М.Ф.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa