Инфо

6. септембар 2018.6. сеп 2018.
ЕВРОПА ОДУСТАЈЕ ОД ЛЕТЊЕГ РАЧУНАЊА ВРЕМЕНА

Србија има свој закон

Више од 80% испитаника у највећем „онлајн“ истраживању у историји ЕУ изјаснило се против померања сата два пута годишње. Портпарол Комисије Маргаритис Скињас рекао је да анкета „није референдум“ и да о укидању померања сата треба да се изјасни и Европски парламент
Већина грађана ЕУ изјаснила се против померања сата два пута годишње и све указује да ће се у Унији престати са преласком на летње рачунање времена.
Становници ЕУ, по свему судећи, 28. октобра ће последњи пут померити сат - у три ће вратити казаљку један сат уназад, на два, односно на стандардно време.
Више од 80% испитаника у највећем „онлајн“ истраживању у историји ЕУ изјаснило се против померања сата два пута годишње, пише немачки лист Вестафаленпост позивајући се на добро информисане изворе у Бриселу.
У анкети која је трајала од 4. јула до 16. августа учествовало је око 4,6 милиона људи.
Летње рачунање времена подразумева померање часовника како би током летњих месеци у вечерњим сатима дан дуже трајао.
То се практикује у највећем делу Северне Америке и Европе док већина земаља у другим регионима то не ради.
Европска комисија ће о резултатима истраживање разговарати данас, пише ЕУРАЦТИВ.цом.
Портпарол Комисије Маргаритис Скињас рекао је да анкета „није референдум“ и да о укидању померања сата треба да се изјасни и Европски парламент.
Чини се међутим извесним да ће летње рачунање времена бити напуштено.
Летње рачунање времена у садашњем облику уведено је у Немачкој 1980, а много раније у неким другим земљама, у циљу штедње енергије.
Од 2002. померање часовника регулисано је на нивоу ЕУ.
Више чланица, укључујући Финску, Литванију, Шведску, Пољску, активно се залаже у ЕУ да се директива о летњем рачунању времена стави ван снаге.
Иначе, Влада Србије 28. августа је усвојила Предлог закона о рачунању времена, што је образложено потребом да наша земља донесе свој закон који ће регулисати ту област и дефинисати рачунање времена.
Тиме ће се обезбедити јединствено рачунање времена на територији Србије усклађено са временом које користе европске земље.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa