Инфо

6. септембар 2018.6. сеп 2018.
ШАБАЦ ИМА ЛУКУ
У ТОКУ ИЗГРАДЊА ЛУЧКЕ УЛИЦЕ

ШАБАЦ ИМА ЛУКУ

Град жели да помогне да лука има још већи обрт, да још већа количина робе прође кроз њу и да се подигне пословна активност. Бог тога улажу новац у изградњу модерне саобраћајнице која ће луку повезати са Источном индустријском зоном, али и другим пословним зонама
Пре око два месеца Агенција за управљање лукама дала је лиценцу компанији „Еликсир“ да буде оператер Луке у Шапцу. Сада град улаже више од 90 милиона динара у инфраструктурни пројекат који ће помоћи да се капацитети претовара робе знатно подигну. Тренутно је у изградњи лучка улица која ће повезати Источну Индустријксу зону са Луком.
Заменик генералног директора „Еликсира“ Драгољуб Павловић истиче да је улагање у било какав инфраструктурни пројекат веома значајан, како за фабрику тако и за град.
-Изградња ове улице значајна је како за фабрике које се налазе у зони тако и за места која се наслањају на град Шабац, па и за сам град. Ми смо ове године уложили 50 милиона динара у чишћење приобалног дела реке Саве и куповину индустријске механизације којом ћемо радити лучке активности. Планирамо да наредних година уложимо око 1,5 милион евра како би лука изгледала као оне у Новом Саду, Београду, Панчеву, Бачкој Паланци. Ова улагања у нередних годину, две, подићи ће капацитет претовара терета на милион тона годишње, што је веома значајно у односу на досадашњих 200-300.000 тона, каже Павловић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић каже да град жели да помогне да лука има још већи обрт, да још већа количина робе прође кроз њу и да се подигне пословна активност. Због тога улажу новац у изградњу модерне саобраћајнице која ће луку повезати са Источном индустријском зоном, али и другим пословним зонама.
-Град Шабац има луку. Срећа је да том луком управља неко ко је добио званично оператерство од Владе Републике Србије, а то је фирма „Еликсир“. Свако ко каже да Шабац нема луку лаже, а ми доказујемо да она може да буде и боља и квалитетнија него што је данас, каже градоначелник.
Саобраћајница ће имати три коловозне траке широке по 3,5 метара. Поред тога, ради се кишна и фекална канализација, као и тротоари и улично осветљење.
-Ово је један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката ове године. Треба извести велики и комплекасан захват. Саобраћајница ће бити дужа од 400 метара, а рок за извођење радова је око три месеца. Комплетна вредност радова је око 96 милиона динара. Шабац ће на овај начин бити позициониран на мапи међународних лука, каже Милан Васић, директор Јавног предузећа „Инфраструктура“.

М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa