Инфо

27. септембар 2018.27. сеп 2018.
Најбоља Вујићeва ракија
ВЕСЕЛЕ МАШИНЕ У МАЧВАНСКОМ МЕТКОВИЋУ

Најбоља Вујићeва ракија

Традиционалну манифестацију у етно селу “Мачвански конак” поред печења ракије, справљања гулаша , употпуниле бројне изложбе и културно-туристичка приредба у којој је учествовало више извођача
Казани за печење ракије у етно селу “Мачвански конак”, на традиционалној манифестацији “Веселе машине” у Мачванском Метковићу, која је одржана прошлог викенда ( субота ), потпаљени су од раног јутра. Највећи је ложио Миладин Ерић, казанџија од своје 14. године, који је овај посао наследио од оца Ивана. Недавно га је купио у Суботици. Стигао је брзом поштом. Може да прими 160 литара комине. Домаћин Миладин, каже да дневно, ако порани и “омркне” може на овој “Веселој машини” да испече и до седам казана. Намерава да посао препусти унуку Немањи, као што је он наследио печење ракије од оца.
Остали учесници ове традиционалне веселе манифестације коју помаже општина Богатић, месна заједница Мачвански Метковић и бројни спонзори, слажу се у оцени да су некадашње “маџарице” и беле шљиве, најбоље за ракију. Други гости и помагачи, кажу да обично “броје” до треће чашице, а после им је свака иста.
У такмичарском делу, било је и шест екипа које су кувале говеђи гулаш. Ово такмичење уследило је сат касније, после залагања казана.
На централној бини смењивали су се бројни извођачи. Иван Вешић, просветни радник у пензији, ликовњак, рођен у овом селу, здравицом о ракији поздравио је све учеснике манифестације. Пригодне стихове говориле су и чланице Удружења писаца “Јанко Веселиновић” из Богатића, глумац аматер Бранислав Ковић, наступио је исказом мајора Гавриловића у Првом светском рату, певао је дечји хор “Дуга”, Културно-образовног центра Богатић, група певача из Дубља, други солисти... Одржана је и изложба слика Совљачке ликовне колоније. Међу излагачима су се издвојили пчеларско газдинство Лацковића из Клења, Удружење жена из Црне Баре и други учесници.Наравно није изостала ни богата трпеза, а хит су били листићи, припремљени по мачванском рецепту.
За најбољу ракију проглашена је шљивовица Миодрага Вујића из Мачванског Метковића, који је и власник овог живописног дворишта, а најбољи говеђи гулаш по оцени жирија справила је екипа Ју дрво из Црне Баре.
Награђенима су уручени балони, које треба да напуне ракијом, а сви учесници у богатом програму, добили су дипломе за учешће.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa