Инфо

4. октобар 2018.4. окт 2018.
65 ГОДИНА МАТУРЕ
ГОДИШЊИЦА

65 ГОДИНА МАТУРЕ

Матуранти треће генерације Државне трговачке академије прославили су 29.09.2018. године 65 година матуре у Шапцу.
У свечаној сали Економско трговинске школе (коју нам је обезбедио веома љубазни директор школе), прозивку матураната обавио је члан Иницијативног одбора Гајић Борисав са констатацијом да се одазвало мали број матураната правдајући се због старости и болести, али обзиром на године нико се није служио штапом, добра већина слабо чује те смо се уз смех надвикивали.
У кратком излагању Гајић је подсетио да се 1949. године у ову школу уписало у први разред 161 ученик, а 1953. године матурирало 64 ученика или 40%, а данас је живо 30, што се закључити да је у то време био строг критеријум оцењивања, а што потврђује и наш професор Јаков В. Станић, који је дошао из Крагујевца по декрету у нашу школу и који је у Монографији Економске школе изјавио, цитирам “критеријум оцењивања је изузетно био строг, чак забрињавајући”, крај цитата.
Већина матураната је стекла више и високо образовање, а имамо једног професора доктора економских наука који је данас био са нама на прослави, а то је Михаило Радић родом из Радаља.
Државна трговачка академија основана је 1947. године и настава се одвијала по трогодишњем програму што је закачило и нашу генерацију, али само до 1951. године када Уредбом Влада Србије мења назив у Економску средњу школу и школовање се продужава за још једну годину, те смо ми прва генерација по четворогодишњем програму.
У Свечаној сали ЕТШ евоцирали смо успомене из ђачких дана сећали се 22 професора и три доктора, а који данас нису међу живима.
Гајић је подсетио да смо похађали наставу у згради Основне школе “Вук Караџић” и у згради старе Гимназије где је сада Народни музеј. Ми смо имали ђачке униформе, дечаци качкете, а девојчице беретке и ђачке кецеље, а на капама ознака школе са три месингана слова ДТА, а касније ЕСШ.
Наша школа завршава Гајић, у то време је имала интернатски смештај за ученике у згради Јеврејске богомоље Синагога, у баракама Масарикова бр. 42 и у садашњој згради ЕТШ заједно са ученицима Учитељске школе.
Заједнички ручак је обављен у једном ресторану у Шапцу.

Бивши ученик IV разреда Гајић Борисав

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa