Инфо

18. октобар 2018.18. окт 2018.
Једноставност апстракције
Марко Вукша – изложба скулптура

Једноставност апстракције

У Културном центру недавно је отворена изложба скулптура и доцента на Факултету примењених уметности, Марка Вукше. У својим радовима аутор користи природне материјале (дрво, камен, метал) и линију као основ, која када се покрене и тече, на природан и суптилан начин затвара се „у себе” обухвата простор, формирајући тродимензионални облик. Управо та могућност израза линије постаје изазов у најновијим делима скуплтора. Одјек лепоте линије, површине, енергија масе материјала са којима ради дају прецизно обликована уметничка дела са урезаним линијама у камену, али и оне у металу. Изложена дела управо обелодањују фасцинацију уметника наизглед једноставним елементом – линијом и њеним током, али како Марко Вукша појашњава то је само на први поглед.
- Радим апстрактну скулптуру и не покушавам ништа њом специјално да покажем. Оно што је приметно у радовима је да ме интересује простор и односи у простору и рецепт шта би скулптура могла да буде. Бавим се ликовним елементима који су веома једноставни, као што су облик, простор. Велики удео у свему томе има материјал у коме су урађени предмети. Оно што ме инспирише, иако се то на први поглед не види су оне фасцинације из младости и периода када сам студирао, а то су фигуре. Чак и у оваквим радовима, људска фигура, покрет, човек у простору ми је јако иснпиративан и за апстрактне радове – рекао је уметник.
Поставка у Културном центру је прво самостално представљање овог аутора у Шапцу, иако су радови пристизали на изложбе. Марко Вукша је учествовао на овогодишњем “Октобарском салону” и сматара да град има добру уметничку сцену која се “далеко чује”, јер чува аутентичан уметнички дух какав поседују места мања од Београда што је добро за размену искустава и идеја.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa