Инфо

25. октобар 2018.25. окт 2018.
КОНФЕРЕНЦИЈА НС О ЗАКОНУ О ФИНАНСИРАЊУ ПОРОДИЦЕ

Највећа опасност по будућност Србије

Градски одбор Народне странке одржао је у уторак конференцију за медије на којој су критиковали нови Закон о финансирању породица са децом. Истакли су да је недовољно дефинисан и у појединим одредбама дискриминаторски.
Координатор НС за Мачвански округ Божидар Катић сматра да овај Закон представља највећу опасност по будућност Србије.
-Закон је “рекламиран” родитељским додатком за треће и четврто дете од 12.000, односно 18.000 динара. При том се тај додатак исплаћује само до 10. године детета. Да ли то значи да је дете после тога способно да самостално ради? Такође се исплаћује за децу рођену од 1. јула. Или га добијају сва деца до 10 година, или се врши дискриминација. На овај начин се праве нови социјални случајеви и робовска радна снага, рекао је Катић.
Спорним сматра и одредбу да је за остварење пуног права на породиљско одсуство потребно 18 месеци континуираног рада, јер је у Србији данас готово немогуће наћи стални посао. Истакао је да је и ова одредба дискриминаторска према одређеним категоријама.
-Још је горе женама са села, јер се од њих тражи да буду пољопривредни осигураници 24 месеца. Најтеже је предузетницама, које не могу ни да иду на породиљско. Држава им поручује да треба само да раде и зараде за Државу. Закон је смишљен да се уштеди новац на најосетљивијим категоријама, при том потпуно не узимајући у обзир да смо ми народ који нестаје, навео је Катић.
Председник Градског одбора Народне странке Срђан Митрашиновић сматра да се овим Законом не штити породица и пружа јој се помоћ него јој се додатно отежава функционисање.
-Онај ко има дете коме је потребна нега и помоћ и има примања по основу туђе неге, не може да узме плаћени одмор и да води рачуна о том детету. Оваквих породица има само неколико хиљада у Србији. Уштеда на томе је јако мала, и има безброј других начина да се тај новац уштеди. На пример, можда ограничити путне трошкове посланицима, или уштедети на платама саветника у министарствима, којих не знамо ни колико има ни какви су ефекти њиховог рада, рекао је Митрашиновић.
Као још једну нелогичност Митрашиновић је навео и то да на остварење појединих права, као што је дечји додатак, утичу “приходи остварени од осталих активности”, који могу бити и једнократни.
Снежана Живановић, потпредседница ГО Народне странке је подсетила да је још из времена када је Александар Вулин био министар за рад, запошљавање и социјална питања, постоји одредба да је примање дечјег додатка условљено редовним похађањем настава.
-Изузетак се деца са инвалидитетом и сметњама у развоју, али не и деца са хроничним обољењима, која због тога можда не могу редовно да похађају наставу. Овим се дискриминишу и ромска деца, а поента је да се њихови родитељи подстакну да они иду у школу, али не на овакав начин. Први пут је дефинисан појам једнородитељске породице, али тек када су исцрпљена сва средства да се од другог родитеља обезбеди издржавање. Сада је још теже доказати да је родитељ самохран, јер код нас некада суђења трају и по 10 година, да би се дошло до тога да су исцрпљена сва правна средства, истакла је Снежана Живановић.
Руководство Народне странке у Шапцу мишљења је да је овај Закон неопходно у потпуности заменити новим.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa