Инфо

22. новембар 2018.22. нов 2018.
КРАТКО УПОЗНАВАЊЕ СА

Органским ђубривима

Све гајене биљне врсте,посебно повртарске имају велике захтеве за органским ђубривима.
Органске материје повећавају порозност и водне особине тешких земљишта. Повећањем порозности побољшава се проветравање које подстиче активност земљишних бактерија и хемијске процесе при којима се ослобађају хранљиви елементи (земљиште постаје плодније и лакше се обрађује)
Свежа органска ђубрива треба да се уносе доста раније пре сетве односно заору у јесен, а добро згорела у пролеће пре сетве.Количина се препоручује на основу анализе земљишта.
Врсте органских ђубрива су: стајњак, компост, живински стајњак, зеленишно ђубриво.
Стањак је једно од најпотпунијих ђубрива.Садржи значајне количине органске материје и хранљивих елемената,нарочито азота и каљума.
У првој години биљке искористе највише, односно 50 % хранљивих материја из стајњака.
Разлагање стајњака траје 3-4 год. највеће је у првој години када се из њега излучи 20-35 % Н , 25-35 % П и 65-70 % К.Количина која се уноси у земљиште је различита,тако да на сиромашним,ђубри се обилније и обрнуто и најбоље је да се по растурању на њиви заоре.
Компост – је ђубриво које се користи у недостатку стајњака, а справља се од различитих биљних остатака и других органских одпадака на газдинству (кукурузовина, слама,труло сено, лишће) уз додавање азотног и фосфорног минералног ђубрива, креча и воде.
Живински стајњак – је веома добро органско ђубриво и уноси се под основну обраду и прихрањивање . То је пре свега азотно ђубриво с брзим деловањем. Растура се 5-10 т/х најмање 15 дана пре сетве, јер у противно може доћи до тровања биљака амонијаком.
Зеленишно ђубриво – примењује се у оскудици стајњака, а то је заоравање зелене масе легуминозних биљака (лупина, инкарнатска детелина, грахорица,сточни грашак,уљана репица, црвена детелина, горушица, слачица). Усев се прво поваља, истањира и заоре.
Тресет – најчешће се користи ну производњи расада поврћа. Има висок садржај органских материја и добар водно ваздушни режим али је сиромашан у лако приступачним хранивима органског и минералног порекла .

Dipl.ing Светлана Златарић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa