Инфо

29. новембар 2018.29. нов 2018.
СПОМЕН-КОМПЛЕКС ЦЕР ПРОГЛАШЕН
ЗА ПРОЈЕКАТ ОД НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА

ТРИЈУМФАЛНА КАПИЈА КА ЕВРОПИ

Обележавање једног века од победе у Великом рату започело је пре четири године, када је подигнут храм Светог Јована Шангајског, посвећен церским јунацима. Пре три године, пројектантска кућа Сет урадила је идејни пројекат, који је одобрен на републичком нивоу, а пре три месеца, проглашен за пројекат од националног значаја
Протојереј Војислав Петровић, трајни је заљубљеник у Цер. Последњих петнаест година бори се за оживљавање Плаве планине и апострофирање историјског значаја који нема ниједна друга у Србији. У августу 1914. на Церу се одиграла чувена битка у којој је српска војска потукла бројно надмоћне Аустроугаре, што је прва велика победа савезника у Великом рату.
- У покушају развоја Цера, размишљали смо о духовним и историјским садржајима, зато што од 1928. када су краљ Александар и Срби тог времена градили спомен-костурнице по Србији, није било значајних решења. Наша настојања су била усмерена према 100-годишњици обележавања Церске битке, каже свештеник Воја Петровић, у име Иницијативног одбора за градњу Спомен-комлекса Цер.
Обележавање једног века од победе у Великом рату започело је пре четири године, када је подигнут храм Светог Јована Шангајског, посвећен церским јунацима. Пре три године, пројектантска кућа Сет урадила је идејни пројекат, који је одобрен на републичком нивоу, а пре три месеца, проглашен за пројекат од националног значаја. Од осамнаест радова који су приспели на конкурс, жири је као најбоље изабрао идејно решење ауторског тима Workshop 4mind ARCHITECTURE.
- Задовољни смо првонаграђеном идејом, мада сматрамо да се може утицати на коначни изглед решења. Налазимо да би крсни знак, због чињенице да су на Церу гинули и савезнички и противнички војници, дакле, сви хришћани, помирио противничке стране. Уосталом, некадашњи противници данас су нам савезници, а Спомен-комплекс може бити наша Тријумфална капија према Европи.
Споменик ће бити подигнут на Бркинцу, између Тројановог и Косаниног града, где је била завршна операција Церске битке, где ће бити „видан са свих страна“. На пролеће се очекује постављање камена темељца, а завршетак радова до 2020. године.
- После изградње споменика, радиће се приступне саобраћајнице. Имамо обећање за реконструкцију пута Шабац-Завлака и Текериш - Липове воде -Чокешина – Прњавор.
Меморијални комплекс предвиђа и изградњу Музеја Великог рата, Едукативни и Документациони центар, као и пасионски смештај и помоћне објекте.
- Урађен је Просторни план посебне намене који подразумева развој и заштиту врха Цера и врхове села. Верујем да ће Спомен-комлекс бити место окупљања целе нације, школских, предшколских, спортских установа и европских корисника. Српски привредници су већ почели да купују локације за мотеле, одмаралишта и друге садржаје. У плану су спортски припремни центри, као и Школа скијања. Сигуран сам да ће овај пројекат покренути развој пољопривреде и туризма у нашем крају.
„Путеви Србије урадили су двадесетак километара асфалтног пута на Церу, пут од Липових вода до Текериша, затим од Текериша до Бање бадање, од Текериша до Криваје (поред школе) и од Румске, насеља Скакале до Дворишта и Милошевца.“

М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa