Инфо

6. децембар 2018.6. дец 2018.
Из виртуелног у стварни свет
ПРОМОЦИЈА КЊИЖЕВНОГ ЧАСОПИСА АУТОРА
АНЂЕЛКА ЗАБЛАЋАНСКОГ ПОД НАЗИВОМ „СУШТИНА ПОЕТИКЕ“

Из виртуелног у стварни свет

„Суштина поетике је глушачко, мачванско књижевно периодичко гласило. И то је један од куриозититета везаних за часопис о којем се прича у Србији - да је из најмањег места у којим се уређују слични часописи“
Протекле седмице, у просторијама Народне библиотеке „Јанко Веселиновић“ у Богатићу, одржана је промоција двоброја штампаног издања књижевног часописа „Суштина поетике“. Главни и одговорни уредник Анђелко Заблаћански поздравивши присутне захвалио се на подршци свима који су му помогли да идеју започету пре пет година, када је покренуо електронски часопис и даље спроводи у дело , дајући у њему простор неафирмисаним писцима и песницима.
У организацији Удружења поетских стваралаца из Глушаца, љубитељи писане речи у адекватном амбијенту били су у прилици да чују афоризме, прозу и поезију, којој је овај часопис заправо и намењен.
Суштина поетике је дело којим се Заблаћански највише поноси. Више него са седам књига које је до сада објавио. У року од пет година рада на часопису давао је како каже више себе него пишући све што је изнедрио као песник или афористичар.
- Не кажем да је писање поезије једноставан чин, напротив, врло је тешко прво песму носити у себи, а онда тај несклад мисли и осећања довести у склад речи преточених у стихове. Али уређивање часописа је теже, јер треба ишчитавати много различитих туђих осећања и из мноштва одабрати оне песме које ће се уклопити у склад Суштине поетике. И није у питању само поезија већ скоро сви видови књижевног стваралаштва. Касније све то одабрано треба технички средити, уобличити као књигу. Срећом око себе имам добар тим сарадника који своје рубрике одрађују савршено у сваком погледу. И на то сам веома поносан – истакао је Заблаћански и додао да Суштина поетике јесте регистрована са седиштем у Глушцима, али својим квалитетом и ширином погледа свакако надилази место свог стварања, а с обзиром да ни од кога у завичају не добијају никакву материјалну помоћ могли су часопис регистровати и у Зимбабвеу.
Задовољан промоцијом Заблаћански мисли да је ово право освежење и мали отклон од већ устаљених сличних дешавања у Општини Богатић.
-Био је добар одзив посетилаца, атмосфера је била присна и неуштогљена. Жао ми је што је неколико песника и сарадника из Београда, Коцељеве и неких мањих места било спречено из разноразних разлога везаних за превоз, иначе би ово поетско вече било још богатије – закључио је Заблаћански.
Према речима Милене Ђировић, списатељице, дугогодишње пријатељице Анђелка Заблаћанског и уједно сарадице пет година од како је објављен часопис је довољно дуг период да за њега сазна Србија, Македонија, Русија, и шире јавно мњење захваљујући друштвеним мрежама.
-Као читалац, за њега сам сазнала пре три године, а живим у Богатићу на десетак километара од Глушаца, одакле је главни и одговорни уредник Заблаћански. Позивајући госте на промоцију, наишла сам више пута на питање какав је то часопис или сам им у погледу видела недоумицу. Мало је чудно да средина у којој живимо, људи који пишу и они који воле поезију, нису чули за тако значајан и садржајан часопис, у коме постоји рубрика „Прва шанса“, коју су многи са различитих простора искористили не само да се искажу као песници, приповедачи, књижевници, већ су се међусобно повезивали и као карике ширили квалитетан ланац и добар глас о Суштини – истакла је Ђировићева и додала да ни сама не зна до кога је, али грешка је исправљена промоцијом, јер су промоцији присуствовали многобројни гости из Београда, Митровице, Шапца, Бијељине, као и Мачвани који су испратили причу о настанку часописа, његовом развоју, садржају
- Ова промоција је учинила да из виртуелног света пређемо у стварни, видимо једни другима очи и осетимо стисак руке. Оваква промоција, успела међу својима, је само покретачка снага за даљи рад и развој часописа. Захаљујем се уреднику што ми је од прве шансе до данас указао поверење и уврстио ме међу своје сараднике. Бити део признатог часописа је велика част за мене – закључила је Ђировићева.
К.Ј.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa