Инфо

6. децембар 2018.6. дец 2018.
Представа у Шабачком позоришту „Смрт фашизму“

О Рибарима и Слободи

“Остваримо јединство живих, да не бисмо – у заједничким гробовима, остварили једнакост мртвих.”, (Иво Лола Рибар, Апел омладини”, 1936.)
Смрт фашизму је документарна, постдрамска представа настала из вишемесечног истраживачког процеса на теме антифашизма и активизма младих, односно: историјски развој ових појмова, од тридесетих година XX века, до данас. Полазна тачка истраживања била је биографија народног хероја Ива Лоле Рибара (1916 - 1943), а затим и биографије чланова његове породице. Представа је плод рада Рефлектор театра, независне, омладинске продукције, која је израсла из позоришног програма организације Центар Е8.
У раду на реализацији драме, тиму Рефлектор театра придружио се велики број стручњакиња из области друштвених наука. Дирекорка Шабачког позоришта Милена Богавац, драматуршкиња и редитељка представе, истиче да су се током припреме бавили истраживачким радом.
- Разговарали и слушали предавања историчара, историчарки, социолога, социолошкиња, правника, новинара, политиколога, писаца, уметника и уметница, заинтересованих за антифашизам. У причи о породици Рибар, препознали смо причу о историји неколико Југославија, али и рам за слику друштва у коме живимо данас – појаснила је Милена Богавац и додала да представа није само биографска о народном хероју, већ је пре свега, представа која упоредно анализира две генерације: једну, херојску, несталу у вртлогу антифашистичке борбе и другу, нову генерацију, која нестаје у ужасима постмодерне.
-Бавећи се овом анализом, нисмо желели да утврдимо разлике, већ да откријемо сличности, уколико оне постоје. Рад на овој представи, био је потрага за Херојима. Био је одбрана части Хероја и потрага за нама самима; за нашим могућностима побуне и политичког деловања, за нашом борбом против фашизама и друштвених неправди. Зато што борба против фашизма никада није завршена. Зато што су заједници потребни Хероји. Зато што Херојима данас треба неко да их брани. Зато што је младим људима потребна вера у бољу будућност. Зато што су им потребне велике идеје и идеали. Зато што су им потребне инспирација и нада. Зато што млади данас нису "најгора генерација икад”. Зато што је младим људима потребно знање. Зато што нам је свима потребно политичко описмењавање. Зато што онај ко разуме прошлост, разуме и садашњост. Зато што је потребно разумети оно што желиш да мењаш. Зато што верујем. И зато што верујемо. Зато што фашизми, у свету, поново подижу главе. Зато што нас плаше. И зато што нас лажу. Зато што мењају историју и замењују тезе. Зато што морамо и ми да подигнемо своје главе. Зато што наше главе и даље нису празне. Зато што дижемо главу, онда када дигнемо глас. Зато што – млади! Зато што – не фашизам!
Рефлектор театар се кроз свој ангажман труди да пронађе иновативна продукцијска решења, као и релеванте начине за промоцију свог рада. Драматуршкиња Милена Богавац је навела да су заинтересовани за развој публике, коју виде као равноправног члана позоришне заједнице.
-Поносни смо на наше савезнике и могућност да без званичне и дугорочне подршке институција чинимо представе одрживим и стварамо нове. Циљ нам је да своје представе, али и своја знања учинимо доступним свим младим људима заинтересованим за рад у уметности и култури, како бисмо створили нову, омладинску, одговорну сцену. Циљ нам је био да ова представа буде мали део ширег покрета чија је идеја окупљање заједнице око идеје антифашизма.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa