Инфо

6. децембар 2018.6. дец 2018.
СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА МЛАДИ
КАЈАК: КК „ЗОРКА“ ПРОСЛАВИЛА ЈУБИЛЕЈ

СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА МЛАДИ

Медаља са Олимпијских игара и титула свеукупног шампиона Србије заокружиле збирку достигнућа шабачког клуба. Жеља континуитет резултата и добијање дома „Зорке“. На прослави пријатељи клуба, гости репрезентативци из других клубова, руководство Савеза, Града
Још се држава опорављала од ратних сукоба када је, 1948. године Хемијска индустрија „Зорка“ одлучила да оснује кајакашку секцију, као вид бриге за здравље својих радника. Ипак, убрзо су они којима су река и природа много више од места за слободно време превазишли ниво рекреације започевши са озбиљним радом, тренинзима, припремама, а убрзо су стигли резултати. Шапчани су постали конкурентни кајакашима из целе велике државе, постали град и клуб за поштовање, а висок ниво успеха није престајао, ево пуних 70 година, само је лествица подизана све више. Полако, корак по корак, развијали су се сениори, али и све млађе категорије.
- ЗОРКА је ослонац нашег савеза, понос овог спорта, а као што је српски кајак прослављен на целој планети, тако је и Шабац познат у светској кајакашкој јавности. Сваки резултат је само крај дугог, тешког процеса, али Шабац треба да се поноси, не само резултатима сениора, већ и чињеницом да је школа ЗОРКЕ пример какав треба сви други клубови да следе. По бројности је ово први клуб у Србији. Нуди стручан рад, посвећеност, опремљен је на високом нивоу и континуитет трајања у тешким финансијским условима, низ успеха, прави су доказ да је план основ свега. Срећан Вам рођендан, нека ЗОРКА траје, живи и троцифрен број година – рекао је Милан Капелан, секретар Кајакашког савеза Србије.
-Сјајан клуб, бриљантни такмичари, феноменални тренери, просперитет нашег кајака базиран је у великој мери на раду у Шапцу – додао је селектор Бора Сибинкић.
„Зоркаши“ су брзо по оснивању постали окосница репрезентација, најпре СФР Југославије, а потом и СРЈ, СЦГ и Србије, а у више од 30 највећих медаља које су наше земље освојиле на највећим и најзначајнијим светским такмичењима, свој допринос дали су чланови шабачког клуба. Медаља из Рија Миленка Зорића, комплетирала „збирку“ која више нема недостајућих делова. Иако је део историје великог клуба, ни у присећању на те успехе, сребрни олимпијац не мисли о ономе што је било, већ о ономе што долази.
-Када упознате историју једног клуба, када осетите љубав и преданост људи који су свакодневно ту, осетите част што сте део великог колектива и надам се да ћу још допринети радости моје „Зорке“. Све мисли су усмерене ка 2019. години, изузетно важној, предолимпијској где желимо да обезбедимо Игре у Јапану, а онда, уколико то успемо, мој колега Марко Томићевић и ја почињемо припреме за нову медаљу – рекао је Миленко Зорић.
- Септембар ћемо памтити заувек, титула свеукупног екипног шампиона је дуго наш циљ, измицала нам је често за неки бод и некако смо осећали да недостаје, али да ниједан циљ није недостижан. Показали смо у Београду да није ни овај. Успели смо и са још једним пехаром улепшали прославу. Велики пехар је поклон наших невероватних кајакаш свом клубу – истакао је председник клуба Жељко Илић.
У једној вечери није могуће исказати сваки делић великих достигнућа које чува историја Кајак клуба ЗОРКА. На прослави су били бивши такмичари, некадашњи и актуелнио репрезентативци попут Марка Томићевића, Марка Новаковића, уз носиоце националног дреса из редова клуба Небојше Грујића, Миленка Зорића, Дејана Пајића и других, садашњи асови, гости из Савеза, Града Шапца, Спортског савеза, пријатељи клуба, навијачи, а неко ко је ту све године трајања поделио је један сан.
-Желим да шабачки кајак коначно добије свој дом. Био сам све у клубу, од такмичара до тренера, од председника клуба, члана руководства, достизали смо врх, а дешавало се да затекнемо чамце на трави када се, својевремено, градила обалоутврда, прошли смо сви много и дом кајака био би истовремено награда за све остварено до сада и најбоља база за сигурно стварање нови и нових шампиона. Хвала свима на помоћи, без града, пријатеља клуба не би успели, не би трајали, надам се да ћемо и овај сан заједно досегнути – рекао је Велимир Алексић, почасни председник Спортског савеза Шапца, али и некадашњи репрезентативац Југославија, кајакаш и тренер ЗОРКЕ.
Прослава је употпуњена додељивањем плакета захвалности: Драгану Гајићу, Милану Ђаковићу, Предрагу Станишићу, Велимиру и Мирославу Алексићу и Спортском савезу Шапца.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa