Инфо

13. децембар 2018.13. дец 2018.
одржана СЕДНИЦА ОКРУЖНОГ ШТАБА
ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Представљен нови Закон

Редовна, 23. сеница Окружног штаба за ванредне ситуације Мачванског управног округа одржана је у петак. На дневном реду је био план рада за 2019. годину, припрема субјеката заштите и спасавања за предстојећу зимску сезону и упознавање чланова штаба са новим Законом о смањењу ризика од катастрофа и управљање у ванредним ситуацијама.
-Када су у питању мере које се односе на припрему за зимску сезону, то је стандардно – набављање гранула и соли за посипање путева, распоређивање субјеката који су на одређеним деоницама и на одређеним деловима округа задужени за одржавање путева и нормалног одвијања живота и снабдевања људи, као и нормалног функционисања свих хитних служби. Локалне самоуправе својим плановима морају да буду усаглашене и оне су то већ урадиле и припремиле планска акта о томе ко и где ће поступати. Што се тиче дугорочних временских прогноза каква ће нам зима бити, Републички хидрометеоролошки завод сигурне прогнозе даје за до три дана. Све друго су прогнозе које се израчунавају на основу вишегодишњих просека и узимају се као основа за поступање, рекао је начелник Мачванског управног округа Драгослав Милановић.
Нови закон о ванредним ситуацијама назван је Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљање у ванредним ситуацијама. Доноси неке новине, а једна од најважнијих је да у случају евакуације неће више моћи да неко не жели да буде евакуисан него ће то моћи да буде принудно учињено у циљу заштите живота.
-Нови Закон је донет на основу европских стандарда и искуства и примене претходног Закона. Стари Закон о ванредним ситуацијама се показао неадекватан за праксу и она га је у многим сегментима демантовала. Нова законска решења су усаглашена и са европским законодавством и са међународним системом заштите и спасавања. Смањење ризика од катастрофа је национални проритет Републике Србије, истакао је начелник Одељења за варедне ситуације Шабац мр Фадиљ Незири.
На састанку је закључено да ће примена новог закона донети више реда у систему заштите у ванредним ситуацијама.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa