Инфо

13. децембар 2018.13. дец 2018.
КРЕЧЕЊЕ СТАБАЛА ВОЋА

Најповољније време крај јесени и почетак зиме

Бела боја одбија сунчеве зраке, спречава загревање стабла и успорава, одлаже кретање вегетације, што смањује опасност од измрзавања родних пупољака услед појаве позних пролећних мразева
Кречење стабала представља веома корисну меру у воћарској производњи и воћари је врло ретко примењују а чак и када то раде примењују је углавном у погрешно време, на пролеће када нема потпун ефекат.
Најповољније време за кречење воћака је крај јесени и почетак зиме, како би се ублажио негативан утицај смењивања виших дневних и нижих ноћних температура. У току дана се дешава да температуре буду изнад нуле и тада долази до загревања стабла и кретања сокова према круни и остају у делу стабла с јужне и југозападне стране, где је стабло највише загрејано. Када у току ноћи дође до пада температуре испод нуле долази смрзавања и пуцања коре на стаблу. Како до ових појава не би дошло, препоручује се кречење стабала.
Бела боја одбија сунчеве зраке, спречава загревање стабла и успорава, одлаже кретање вегетације, што смањује опасност од измрзавања родних пупољака услед појаве позних пролећних мразева. Врло је битно направити добру смешу за кречење. Кречи се смешом креча, кухињске соли и сумпора. Овако направљена смеша има дезинфекционо дејство. Такође појава смоле је доста ретка на стаблима на којима је извршено кречење. Посебно су осетљиве младе коштичаве воћне врсте (шљива, трешња, вишња, бресква и кајсија), те на њима првенствено треба обавити кречење.
Смеша за кречење прави се од: 5 кг гашеног креча + 0,5 кг кухињске соли + 0,2 кг сумпора у праху на 15-20 литара воде. Ова смеша се довољно разреди водом и остави 24х да одстоји уз повремено мешање. Кречење се може обавити ручно и машински, атомизером.
Приликом ручног кречења врши се кречење дебла и почетак основних грана. Водити рачуна о густини смеше како не би дошло до брзог испирања.
Прскање атомизером је много лакше и брже него четком, поготово кад су дебла старија, кора храпава па је напор утрљати креч на све делове коре. Приликом извођења мере на овакав начин потребно је да смеша буде ређа и прoцеђена како не би дошло до запушавања дизни. Предност четке је у томе што једним премазом можемо нанети густу смешу креча и добити велику белину, док се креч нанет атомизером брже испере. Ову меру треба поновити ако у току зиме o рано у пролеће буде пуно падавина, па дође до испирања и боја се спере са стабала.

дипл. инг. Милорад Јоцковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa