Инфо

10. јануар 2019.10. јан 2019.
Залагање за здравију Општину Богатић
АЛЕКСАНДАР ФИРАУНОВИЋ О УСПЕСИМА И ПЛАНОВИМА ЗЕЛЕНИХ БОГАТИЋ

Залагање за здравију Општину Богатић

Зелени Србије Богатић прошле године су били прилично ангажовани, спроводећи у складу са делатношћу којом се баве своје идеје у дело. Иако могућности нису тако велике, показало се да и мале ствари имају сврху, те је низ активности у циљу побољшања животне средине одржано
Једна од првих акција организована заједно са Еколошко едукативним центром Мачве, а спроведена испред зграде Скуштине Богатић је акција под називом „Боље торба у руци него кеса на грани“. Промовисање биоразградивих торби подржао је и државни секретар у Министарству за заштиту животне средине Иван Карић. Министарство за заштиту животне средине је у априлу месецу започело иницијативу да се употреба пластичних кеса сведе на минимум. Зелени су препознали значај спровођења идеје у дело и почели скромном али ефикасном акцијом у циљу подизања знања о значају очувања животне средине.

Боље торба у руци
него кеса на грани
-Овај метод се и у развијеним земљама показао као најбољи , чак 80 осто ефикасан. Мислим да у Србији друштво још није спремно да пластичне кесе у потпуности избаци из употребе, али надам се да смо еколошки на том нивоу свесни колико су биоразградиве кесе корисне – истакао је Александар Фирауновић, председник Оштинског одбора Зелених.
Зелени у Богатићу су један од првих одбора који је на овај начин подржао Уредбу Министарства.
-Скренуо бих пажњу свима на то да је лако бавити се здравим стиловима живота, и да није тешко бринути се о својој животној средини – истакао је Карић.
Доказ важности акција овог типа је да је за разградњу пластичних кеса потребно између 400 и 1.000 година. Разлажу се на ситније, токсичне делове и доводе до контаминације земљишта, водених токова и океана. Улазе нажалост у ланац исхране животиња. Према незваничним подацима трговинског сектора у Србији се годишње потроши око 20 милиона евра за набавку пластичних кеса, а грађани у просеку троше седам кеса дневно.

Подршка усвајању закона „Родитељ – Неговатељ“
Општински одбор Зелених Србије у Богатићу подржао је и усвајање закона „Родитељ – Неговатељ“. Осмишљене су разне активности са циљем да подрже акцију коју већ шест година за редом воде родитељи деце са инвалидитетом. Подсећања ради, основни циљ усвајања Закона „Родитељ – Неговатељ“ јесте задовољавање основних и скромних потреба у виду минималних месечних накнада од државе, као и уплату радног стажа.
-Богатић је само једно од места које подржава овај закон. Имати дете ометено уразвоју није ничија жеља али се дешава. Родитељи са тим проблемом улазе у коштац храбро и носе га кроз цео живот, те их свакако треба подржати – навео је Фирауновић.
Кључне ставке Закона Родитељ неговатељ односе се на признавање радног стажа једном од родитеља, као и новчана надокнада на месечном нивоу и износу минималне зараде на нивоу Републике.

Бициклијадом кроз Мачву
Наравно сада већ традиционална Бициклијада кроз Мачву, једна је од одржаних манифестација Зелених, заједно са Туристичком организацијом Богатић у циљу промоције здравих стилова живота, повратка природи и борбе за бициклистичке стазе на територији Општионе Богатић.
-Бициклијада је битна како би бицикл вратили међу превозно средство код Мачвана. Некада је бицикл био значајно превозно средство, а данас га ретко ко користи. У развијеним земљама људи у оделима на бициклу иду на посао, а код нас га не користе малтене ни за рекреацију. А кценат овим активностима стављамо на непостојање бициклистичких стаза што је недопустиво рвенствено због безбедности у саобраћају. Да су села повезана бициклистичким стазама до варошица, сигуран сам да би се двоточкаш вратио и постао популарно превозно средство – истиче Фирауновић.
Према речима Александра Фирауновића одржана је и конференција на тему Даброва у Мачви, интензивна борба и скретање пажње на проблем пијаћих вода у неколико села у Општини и непостојању канализационе мреже, што је један од основних проблема. Зелени Богатић ће у овој години учествовати у решавању наведених проблема и свега што се постави као препрека за бољи и здравији живот грађана.
Ове године још амбициозније
„Сматрам да надлежни имају обавезу да што пре и што ефикасније приступе проблематици. Протекла година за нас била је успешна и када су месни одбори у питању. У готово сваком селу имамо стабилан месни одбор. Сматрам да сада, у овом тренутку имамо снаге и капацитета да на следећим локалним изборима идемо сами, и на тај начин дођемо Зелених одборника који ће имати прилику да све ово што радимо годинама, износимо и пред друге одборнике у Скупштини. На тај начин бисмо били видљивији, а самим тим и ефикаснији – истакао је Фирауновић и поручио да ће ова година бити посвећена решавању горућих проблема и година залагања за здравију Општину.

К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa