Инфо

10. јануар 2019.10. јан 2019.
ПРОТЕСТИ ОРГАНИЗОВАНИ И У НИШУ,
КРАГУЈЕВЦУ И НОВОМ САДУ

Србија на улицама


Протести су 5, јануара организовани и у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду
Најмасовнија протестна шетња је забележена у Крагујевцу у којој је учествовало близу три хиљаде људи. Окупљање је почело на платоу испред некадашње робне куће Београд одакле је велик број грађана пошао у протестну шетњу централним градским улицама. Окупљени су дували у пиштаљке и трубе, али транспарената није било.
Протест је организован у знак солидарности са грађанима који суботом протестују у Београду под паролом „Један од пет милиона“.
На протесту који је у Нишу организовао лекар и члан Нове странке Саша Живић “распалила се ватра”, како је и најавио организатор протеста коме се на Тргу краља Милана придружило неколико стотина људи, који су истакли да нису против државе, већ против ове власти, чију смену и траже. Наредно окупљање заказали су за петак 11. јануар, када је и Покрет младих “Ниш без страха” најавио протестни скуп, преносе Јужне вести.
И по великој хладноћи незадовољни грађани исказали су своје прво овогодишње незадовољство актуелном влашћу, а организатор протеста Саша Живић им је поручио да су тиме победили страх.
- Страх се тиче тога што нам стално намећу неку кривицу да смо ми који се окупљамо на улицама против државе. Ми нисмо против државе, ми смо против власти, а то није исто. Власт је нешто што је смењиво, а држава је нешто што је у нашим срцима - појаснио је Живић.
Међу окупљенима је углавном било старијих људи, али и студената, за које је Живић навео да се боре за будућност Србије, јер млади са овом влашћу, како је рекао, немају никакву перспективу.
На протест се професор одлучио, истиче, због свих људи који немају перспективу, Нишлија који се осећају “провинцијалски”, а пример за то је чињеница да је након недавно трагедије на пружном прелазу код Доњег Међурова само у Нишу проглашен Дан жалости.
- Трећи велики разлог је што нас много лажу, ја не пристајем да ме лажу - истакао је Живић.
Живић је поменуо и да је његов позив на протест назван „контрамитингом“ и објаснио да су га тако назвали „СНС ботови“ и зато је позвао окупљене да се наредног петка 11. јануара окупе на нишком Тргу у што већем броју. Иако се слаже са захтевима Покрета младих „Ниш без страха“ који су се пред протест „оградили од политичара“, поручио је да је једини захтев грађана „смена власти“.
Ово је незадовољство грађана према томе ја своје драге суграђане позивам да се скупимо у што већем броју наредног петка“, поручио је Живић.
Протест је симболично завршен “тамо где се подаништво и родило”, истако је Живић, испред Градске куће.
У Новом Саду педесетак људи
у шетњи
Протестну шетњу „Ресетуј Србију“ организовало је у Новом Саду педесетак грађана на позив организације Народна иницијатива. Они су казали да су протесте организовали како би се и у Новом Саду осетила „грозница суботње вечери“.
Окупили су се на Тргу Републике код недавно подигнутог споменика краљу Петру Првом, а потом су прошетали централним градским пешачким улицама.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa