Инфо

21. март 2019.21. мар 2019.
Перића авлија
ЈЕДИНО КАМПИНГ ОДМАРАЛИШТЕ У МАЧВИ

Перића авлија

У селу Орашац, у Мишарском пољу на обали Саве, налази се Кампинг одмаралиште Перића авлија. Ово је једино кампинг одмориште мачванског округа, изузев Засавице. Власница Соња Гладовић дошла је на идеју да од 20 ари непрофитне земље направи одмориште за кампере, а све што је било потребно за реализацију већ је имала - простор за паркирање, струју и воду. Прве, пробне, године посетио их је само један караванинг из Словеније, али су се већ следеће сезоне гости јавили са жељом да опет дођу, с тим што су, овога пута, желели и кратак излет, обилазак нашег краја.
-Успела сам да реализујем такав излет. Гости су обишли Шабац и били одушевљени, па су нам понудили да склопимо уговор како би њихови чланови долазили код нас по нижој тарифи. Пријатно искуство објавили су на својој фејсбук страници, па се информација о нама проширила. Након тога почели су да долазе Белгијанци, Швеђани, Немци, Французи, Румуни. Тако је све почело, каже Соња.
Осим кампера, ово одмаралиште посећују и авантуристи на бициклима и моторима. За ШЛФ долазили су млади људи са шаторима и уместо да буду у хотелу, сместили се у Перића авлију. С обзиром на чињеницу да је цео посао развила сама и да је на многим местима наилазила на одбијање, питали смо саговорницу чија јој је подршка значила и са којим проблемима се сусреће.
-Успела сам да остварим сарадњу са службом Макси такси и аутопревозником Јоксимовић. Много ми је помогао туристички инспектор Живко Бошковић и Ана Павловић, лиценцирани туристички водич за планину Цер. Први посетиоци су били караванинг клуб из Словеније у организацији Франца и Нате Храбар. Свима њима бих се овом приликом захвалила, рекла је Соња и поделила са нама изазове са којима се суочава.
-Сезона траје од 1. 4. до 1. 10. Могла бих да радим и преко зиме, али немам услове, јер је у питању сеоски некатегорисани пут и то нико не чисти, све би морало у властитој режији, а ја то још увек не могу. Зимус је једно возило покушало да се пробије кроз снег, дошло до самог улаза наше капије, дакле, гости би долазили и зими, али ја, нажалост, немам могућности да то обезбедим. То нам је један од већих проблема. Трудим се да сама изведем све што могу, рецимо, без обзира што нисам у обавези да направим купатило, направила сам два купатила и две туш кабине, једноставно, људима који долазе моторима и бициклима то пуно значи. Направила сам и знакове смернице, али их је неко порушио. Заиста би нам добро дошла подршка, јер са неким проблемима не могу да се изборим сама.
Идеја је много. Соња каже да од овог посла може добро да се заради, да користи има и за градски туризам, али и за сељаке од којих странци купују сир, кајмак, парадајз и остале намирнице. Кампери немају потребе да иду у продавнице које су далеко, а и желе свеже и природно узгајане производе. Река је близу, пецање је дозвољено, постоје и планови како би могао да заживи спортски риболов.
-На само стотинак метара од мог плаца налази се фантастична плажа која је, додуше, неуређена, али се посетиоци радо купају ту јер је вода чиста, а доживљај природе потпунији. Трудим се да им приуштим што комплетнији угођај, да осете сеоски дух, дух Србије, а пре свега Мачве. Долазе удружења кампера, породице, људи са децом, кућним љубимцима... Ми их онда водимо у обилазак Шапца и околине, на Цер... Деца су пресрећна, жељна су природе, а у граду немају прилике да виде чак ни домаће животиње. Госте увек дочекам кафом, ракијом, некад им направим палачинке и они се тиме одушеве.
Поред посла, склапају се и пријатељства, кампери се друже и међусобно и са домаћинима, размењују искуства, а Соња истиче да јој је важно да им је лепо и да се враћају. Понекад се кампери окупљају у Перића авлији из различитих градова, а онда настављају пут заједно. Објаснила нам је како одређује цене и колика је посећеност.
-Прошле године, у првој званичној сезони, имала сам два караванинга, по њих тринаесторо, то је 26 кампера, и ових ситних око четрдесетак аутомобила, не рачунајући бициклисте са шаторима. Цена се одређује по једном возилу, дакле, не по особи, већ по возилу. Ја не наплаћујем, као што то други раде, по особи, не наплаћујем додатно за кућне љубимце, за децу посебно. До сада се показало да гости и то умеју да цене. Ударно време сезоне је мај, јун, јул, када се људи скупљају, роштиљају, купају на Сави, друже, и увече уз гитару оживљавају ово место својом песмом. И ове сезоне радо ишчекујемо госте. За сада знамо да у јуну долази караванинг клуб из Словеније и тих неколико дана нам је попуњен капацитет, а то је 13, 14 возила.
Странци одушевљени српским обичајима
Гости Перића авлије имали су прилику да из прве руке упознају српске навике. Учествовали су у прављењу ајвара, гледали како се хлеб меси и пече у фуруни, пратили цео процес печења ракије док су се дружили уз казан.
-Интересантно је да су се странци нудили да лично беру купине, а онда су желели то и да плате. Било је различитих ситуација у којима су желели да учествују, што најбоље показује интересовање за наш крај и обичаје, рекла је за наш лист Соња Гладовић.

Прилика за развој мачванског туризма
Наша равница позната је по природним богатствима, али би, по мишљењу наше саговорнице, требало више уложити у туризам.
-Мачва има велики потенцијал, рецимо, у близини је Богатић који има термалне воде, планина Цер, Мишар који је значајан због Првог српског устанка, једном сам чак водила госте и у Тршић, а они су одушевљено слушали причу о нашем реформатору. Све је близу, све улазнице, ручкове и превоз они плаћају, желе само да их неко поведе у обилазак. Волела бих да не будем само ја укључена у ово, већ да се ова прича разграна, да се за Шабац чује и да на најбољи могући начин изрекламирамо нашу Мачву, каже Соња.
Н. Марјановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa