Инфо

Берза

  • brcs 1.458 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 5.793 ▼ -0,12%
  • impl 3.700 ⚫ 0,00%
  • inim 3.500 ▼ -7,89%
  • lsta 545 ⚫ 0,00%
  • niis 550 ▼ -0,18%
  • omol 800 ⚫ 0,00%
(18. април 2019.)
ДРЖАЊЕ ТЕЛА И СТЕПЕН ГОЈАЗНОСТИ
ДЕЦЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ШАПЦА

Спроведено научно истраживање показало забрињавајуће податке

У Шапцу је спроведено истраживање на ученицима узраста 10-12 година са циљем добијања прецизног увида у опште здравствено стање деце школског узраста. Тестирана су два параметра: степен гојазности и држање тела.
Један од реализатора истраживања, Никола Ђокић сматра да резултати треба да се схвате као вид упозорења и позив на акцију како бисмо побољшали услове за несметани раст и развој наше деце, а такође их и едуковали о значају правилне исхране и физичке активности:
"Пре свега, у име целог тима који је спровео тестирања, желим да се захвалим Градској управи која је препознала значај оваквих истраживања, као и представницима ОШ “Јеврем Обреновић” и ученицима који су нам изашли у сусрет. Поредећи добијене резултате са релевантним подацима на државном и глобалном нивоу, тренутна ситуација је упозоравајућа."
Са овом констатацијом се слаже и др Ненад Баштовановић, чије дугогодишње искуство је било значајно за реализацију овог пројекта.
"Негативни тренд сталног раста гојазности и лошег држања тела међу децом постоји не само у нашем граду и нашој земљи, већ и у целом свету", закључује он.
Светска здравствена организација је означила гојазност као највећи проблем јавног здравља 21. века, а слична ситуација је и са појавом деформитета узрокованом лошим држањем тела.
Узимајући у обзир битност и сразмере овог проблема, прост закључак је да не постоји једноставно и брзо решење. Неопходно је укључење целе заједнице и подршка града како би смо успели да обезбедимо квалитетне услове за раст и развој наше деце, јер су управо они темељ и будућност нашег града.

Никола Ђокић

Најновији број

6. август 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa