Инфо

18. април 2019.18. апр 2019.
СУНЧАНИ СВЕТ
ИНТЕРВЈУ СА АРХИТЕКТОМ АЛЕКСАНДРОМ САВАТИЋ:
ПОШТОВАЊЕ И ОПРОШТАЈ НАЈБОЉИ ЈЕ НАЧИН ИСЦЕЉЕЊА

СУНЧАНИ СВЕТ


Пре две године сам основала Студио Mondo Solare (Сунчани свет) да бих могла да се бавим реконструкцијом градитељског наслеђа. Чини ме срећном што радим посао који волим. Проучавам древне цивилизације у циљу разумевања културе и традиције давних времена на нашим просторима. Сарађујем путем интернета са једном аустралијском фирмом, радим као консултант на Владичином имању Епархије шабачке и реконструкцији Дома ЈНА
Прича о Александри Саватић, прича је о архитектури, филозофији и пракси фенг шуија, вастуа, спејс клиринга и враћању коренима. Све је почело од архитектуре, која је била и остала њена љубав. Изучавајући древна знања других традиција, вратила се нашој.
По завршетку факултета, радила је и живела у Италији, а потом у ЈП „План“, до његовог гашења.
Последње две године имаш свој „Сунчани свет“?
- Студио Mondo Solare (Сунчани свет) основала сам 2017. да бих се бавила оним што највише волим, а то је реконструкција градитељског наслеђа. Духовност кроз традицију данас је идеја да се вредни простори који су напуштени, заборављени и девастирани санирају, уреде, изнесу на светлост дана и поново оживе и користе. До сада смо радили реконструкцију Дома културе у Глоговцу, који би делом требало да буде и Музеј Јанка Веселиновића. Поред чињенице да смо урадили пројекат, покушавамо да, заједно са Општином Богатић и мештанима села, на све начине дођемо до неопходних средстава. Идеја је заиста добра и једног дана ће заживети. Тренутно смо добили да урадимо пројекат реконструкције ЈНА. Поред свих изазова који постоје, покушавамо да повратимо живот објекту, да га грађани користе на најбољи могући начин.
Епархија шабачка ангажовала те као консултанта на Владичином имању, где се гради велики комплекс?
- Док сам била у ЈП „План“, урадили смо пројекат за Владичино имање у Ливадама. Када је „План“ расформиран, из Епархије су ме позвали да им помогнем у спровођењу тог плана у дело. Ту сам да се све уреди и заврши како би требало. Захвална сам Богу и Епархији шабачкој. У једном тренутку, када је било критично и фирми претило затварање (прва година је увек тешка), неочекивано су ми уплатили средства и тако је Студио Мондо Соларе опстао.
Има још лепих новости?
- Најновије је да тренутно радим путем интернета за једну аустралијску фирму на пројектима високе грађевинске индустрије уз примену нове технологије - BIM - Building Information Modeling. Један наш човек, који живи у Аустралији и ради као машински инжењер, ангажовао је нас неколицину инжењера из Србије. Добро је што наши људи, који су отишли одавде и већ су на важним позицијама, укључују људе са ових простора путем интернета да раде у грађевинској индустрији, којом ми немамо прилику да се бавимо. Тренутно је неколико нас изван Београда, ја сам једина из Шапца за сад. У питању су објекти који се граде у Америци, Аустралији и другим земљама. На једном пројекту раде инжењери из разних делова света.
То је предност савремених технологија?
- Јесте, то је нешто на шта би требало да се фокусирамо, посебно архитекте које не могу да нађу посао. Требало би да се баве новим технологијама и схвате да грађевинска индустрија не може да живи без инежењера архитектуре, да има посла за све нас. Најинтресантније је да пословни простор више није у локалу, него може да буде на било којој тачки Планете. Потребан је само компјутер и интернет.
Волела бих да причамо о здрављу дома, оно што је у Кини познато као фенг шуи. Како би, у најкраћем, представила читаоцима принципе древне кинеске традиције?
- Фенг шуи је скуп древних знања која се баве релацијом човека и универзума. То је повезивање човека и природе кроз градњу, становање и живот. Основни принципи фенг шуија су логика и здрав разум.
Како си се и када сусрела са фенг шуијем?
- После завршене прве године факултета, отишла сам у Пекинг, где сам имала први сусрет са кинеском архитектуром и традицијом. Након тога, на факултету сам, као изборни предмет, имала архитектуру Далеког Истока, а у Италији сам радила за фирму која се бавила градњом индустријских објеката у Сингапуру и на Далеком Истоку, где су морали да се примењују принципи фенг шуија. То древно знање које се у Кини делом третира као сујеверје, што је за мене било изненађење, не сме да се помиње, али га већина примењује, јер је то њихов начин живота. У Индији постоји традиција која се зове Васту, што проучавам у последње време, а што је иста прича на други начин испричана. Тренутно ме највише интересује оно што сам знала и раније, чињеница да је корен свега тога наша словенска традиција. Дакле, фенг шуи је модеран начин да се каже оно што су наши стари знали и начин на који су градили. Сви наши манастири грађени су по том принципу, а то је постављање објекта у сагласности са природом. Већина манастира на Косову постављена је на местима где су се пре њих налазили стари храмови.
Храмове су градили тамо где би коњи преноћили?
- Да, то су знања која треба сакупити, зато што су коришћена вековима и нису случајна. Тамо где спава мачка не поставља се кревет, не зида се на воденом току, или где је некад био бунар, а тамо где спава пас, добро је место.
Познато је да често и радо путујеш?
- Заиста је тако. Почетком године сам била у Мексику. Носила сам књигу Винчанско писмо Радивоја Пешића да се мало боље упутим у винчаницу, наше старо писмо, а онда сам тамо, у локалном Музеју у Ла Пазу, видела исто такво писмо. То је за мене откриће, потврда да је све повезано. Желела сам да видим на који начин је могуће да се помогне нама који живимо овде кроз повезивање са древном цивилизацијом која се налазила на овим просторима.
То је оно на чему радиш, нека врста мисије?
- Посебно сам фокусирана на места која би требало исцелити. На пример, у вертикали једне зграде налазе се људи који су болесни од исте болести. То су ствари које, доказано је, могу да се санирају. Код нас је много људи који се баве радиестезијом. У селима, кад треба да се постави бунар, зове се неко ко користи рашље. Примећујем и драго ми је да је све више људи који се повезују са својим унутрашњим бићем и простором. Нама је много лакше да схватимо те ствари, иако није опште прихваћено, као у Европи и свету, где се фенг шуи учи на факултету. Пре него што сам дошла у Шабац, имала сам срећу да са групом пријатеља представим идеје да би Шабац требало санирати неколиким интервенцијама по принципима фенг шуија, што је, на неки начин, био почетак реконструкције нашег града. Када човек добро погледа, све је то у домену здравог разума. Идеја је била да, то што се уради, изазива лепа и позитивна осећања. Добро је да смо били прихваћени у том моменту.
Годинама си на едукацијама везаним за фенг шуи, васту и енергетско прочишћење простора?
- Да и још увек учим. Била сам изненађена да уопште постоје такве едукације код нас. Важно је сагледати све димензије простора. Мени, која се бавим градитељским наслеђем, то је посебно важно. Space Clearing је традиција која настоји да исцели проблеме који постоје у простору. Интересантно је да су и ту наши стари знали како се то ради – када почне пролеће, комплетно се чисти кућа. Имамо многе просторе на којима су живели болесни људи, било је пуно ратова, убистава... Места страдања морају да се обележе, да постоји свест о томе, да се са поштовањем односимо према тим просторима, да их не нарушавамо. Ако се на тим местима зидају други објекти без културе сећања, не могу да донесу никакво добро. Уколико их поштујемо, успостави се веза, која је исцељујућа за простор. Најбољи начин исцељења је поштовање. Посебно је важно да се санирају сви конфликти неколико генерација уназад међу најближима у фамилији, између кумова, комшија, било да се ради о подели имовине, идеологији, уласку у међу, или су настали било којим другим, можда и заборављеним поводом.
Твоја порука је помирење?
- Да. Помирење и опроштај.
МЕТАФИЗИКА ЈЕ ДАР
Радиестезијом се детектују проблеми на терену, што је у нашем друштву и те како примењиво. То су непогрешиве ствари. Не знам када ће то наука објаснити, али метафизички системи функционишу. „Метафизика је дар“, Платон је говорио. Не може свако да је разуме. Битно је да сачувамо нашу природу, а не да је насилно уништавамо. На пример, Цер је наша заштита, одатле црпимо енергију. Цер је спас за нас.

СУОЧАВАЊЕ
СА УЗРОКОМ
Идем на разна места и у земљи и у иностранству. У суштини, све је повезано. Кроз едукацију сам дошла до закључка зашто се два брата која живе у истом селу, кућа до куће, свађају, или не говоре, што је један од наших горућих проблема. Та свађа се продубљује кроз генерације и један од највећих лекова за нас и наше потомке, да нам не „трну зуби што су наши преци јели кисело грожђе“, јесте суочавање са трансгенерацијским узроком. Предлажем младима да се суоче са тим и да се помире са својим најближима, лако ћемо се после измирити са непријатељима. Спејс клиринг је лечење свих блокада које су настале у прошлости. Тада нам проблеми који сада допиру до нас без икаквих препрека, неће моћи лако наудити.

ФЕНГ ШУИ СУ ЗНАЛИ НАШИ СТАРИ
„Фенг шуи је модеран начин да се каже оно што су наши стари знали и начин на који су градили. Сви наши манастири грађени су по том принципу, а то је постављање објекта у сагласности са природом. Већина манастира на Косову постављена је на местима где су се пре њих налазили храмови.“
М. Филиповић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa