Инфо

Берза

  • aero 939 ▲ 2,96%
  • aqua 106 ▼ -0,93%
  • jgpk 2.300 ⚫ 0,00%
  • kmbn 2.600 ⚫ 0,00%
  • kmbnpb 990 ▲ 16,47%
  • niis 580 ⚫ 0,00%
  • rso17168 104,11 ▼ -0,93%
(18. април 2019.)
АНАЛИТИЧАРИ ПОСЛЕ СУБОТЊЕГ ПРОТЕСТА

Захтеви опозиције су полазиште за преговоре

Захтев за формирањем заједничке комисије власти и опозиције за избор кадрова РЕМ-а и уређивачких тимова јавних сервиса су добра полазна тачка за преговоре ка стварању регуларних изборних услова, сматра већина саговорника
Захтеви опозиције су полазиште за преговоре
Данаса уз напомену да их не треба посматрати буквално и као притисак на медије, како су то многи критичари учинили
Велики протест грађана и опозиције под називом „Сви као један“ у суботу увече испред зграде Скупштине Србије завршен је упућивањем захтева властима – за формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер изборних услова, избор новог састава Регулаторног тела за електронске медије и избор техничког и уређивачког тима јавних сервиса. Властима је дат рок до петка да одговори на захтеве или ће бити одржан нови, како је најављено „још већи протест“.
У захтевима опозиције неки критичари, а онда и председник државе Александар Вучић, одмах су препознали жељу за мешањем у уређивачку политику јавних сервиса.
Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић за Данас оцењује да су сви захтеви, укључујући и медијске, потпуно легитимни, а нарочито онај који се тиче РЕМ-а.
– Био сам сведок како се РЕМ од једног тромог и неефикасног тела претвара у још једну СНС институцију и то једну од милитантнијих и малигнијих. У складу са ванредном ситуацијом у којој се налазимо и захтеви су ванредни и зато мислим да је погрешно ове захтеве тумачити у светлу нормалне ситуације, јер да је све у реду не би било ни десетине хиљада људи на улицама, ни протеста, ни захтева, закључује Вукадиновић. Осврћући се на критике које су се одмах могле чути у погледу захтева – да би то значило да опозиција жели да бира уреднике и крши законску процедуру за избор чланова савета РЕМ-а, Вукадиновић истиче да су, с обзиром на ванредну ситуацију захтеви чак и умерени.
Формулација око РТС-а је могла бити боља, али јасна је суштина захтева, она је на месту.
Бојан Клачар, извршни директор ЦЕСИД-а, ове захтеве види као полазну тачку за даље преговоре и промене, управо због замерки око саме формулације због које је било критика.
– За РЕМ је недостатак тај што постоји закон који дефинише избор чланова, па овај предлог задире у регулативу. За јавне сервисе је недостатак што се индиректно задире у уређивачке политике, па је боље да опозиција то комуницира као платформу за разговор, а не као готово решење, предлаже Клачар.
Данас

Најновији број

17. септембар 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa