Инфо

18. април 2019.18. апр 2019.
Изабрани добитници Априлске награде града Шапца

Изабрани добитници Априлске награде града Шапца

Укупан развој и промоција града Шапца: ФК ,,Мачва” Шабац и прим. др Стеван Станковић, неуропсихијатар. Развој демократских вредности и поштовање људских права и слобода: новинар портала ,,Жиг инфо” Милан Јовановић. Развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи о побољшању услова живота и рада:
МЗ"Змињак-Скрађани"
Комисија за доделу Априлске награде је на јучерашњем заседању донела једногласну одлуку да овогодишњи добитници буду:
У категорији Укупан развој и промоција града Шапца, ФК “Мачва” Шабац и прим. др Стеван Станковић, неуропсихијатар.
ФК ,,Мачва” Шабац основан је у марту 1919. године, и ове године се навршава један век од постојања овог значајаног спортског колектива из Шапца. Деценије постојања обележили су бројни спортски успеси, неговање и афирмација вредности које спорт носи, одрастање бројних шабачких генерација уз шабачке црвено-црне, који су играјући или се радујући успесима овог клуба квалитетно проводили своје време. Тренутно, овај шабачки фудбалски клуб део је најквалитетније лиге Србије и већ годинама се равоправно такмичи са најбољим фудбалским клубовима у земљи, наведено је у образложењу Комисије.
Прим. др Стеван Станковић је својим вишедеценијским хуманитарним радом постао један од симбола града Шапца. Као председник Црвеног крста, у најтежим временима, на достојанствен начин, успео је да несебично помаже најугроженијима, али и да се часно супротстави различитим изазовима. Реч је о једном од оних непоколебљивих људи који доследно поштују и негују најчистије људске вредности, које треба да служе за углед не само у нашој заједници, у граду Шапцу, него и у целој Србији, образложено је у одлуци Комисије за доделу Априлске награде.
У категорији Развој демократских вредности и поштовање људских права и слобода награду је добио новинар портала ,,Жиг инфо” Милан Јовановић.
Овај, како сам за себе каже, изнуђени новинар, није могао више ћутке да посматра оно што је свима постало очигледно: да се лопови богате до неслућених размера, да немају стида и образа, да се партијска припадност користи за узурпацију свега што им падне на памет, да се државна имовина претвара у личну својину, а локална самоуправа у породичну задругу. Тако је постао новинар бескућник. Мало ко је чуо и за локални портал ,,Жиг инфо” из Гроцке док новинару тог портала Милану Јовановићу прошлог децембра није изгорела кућа до темеља, а на улазна врата пуцано од стране непознатих нападача. Читав живот Јовановић је провео као радник Министартва унутрашњих послова, где је пензионисан крајем деведесетих, након 30 година рада. Радио је као оперативац и шеф смене у Комунално-оперативном центру. Новинарством је почео да се бави 2012. године и писао је искључиво о локалним темама из општине Гроцка. Себе назива бескућником, али не намерава да од истине одустане. Његова порука да „има снаге јер има наде” охрабрујућа је и благотворна данас у Србији, а његов случај уверава да док је новинарске солидарности, никаква сила не може зауставити причу. Како добитник награде није становник града Шапца, истовремено му се додељује и звање Почасни грађанин града Шапца.
Комисија је одлучила да Априлску награду у категорији Развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи о побољшању услова живота и рада, додели Месној заједници "Змињак-Скрађани".
Да села и насеља чине људи који у њима живе, показали су мештани Змињака и Скрађана, који су се окупили и предложили конкретну идеју за развој своја два села - одлучили су да 2,5 милиона динара од пореза на имовину определе за изградњу балон сале поред основне школе у Змињаку. МЗ „Змињак“ је модел како се политика, кроз опште добро, претвара у живот. То је место где је политика непосредног изјашњавања преведена у живот, а круна борбе за децентрализацију власти је балон сала у Змињаку која је од изузетног значаја и користи за све становнике Змињака, а посебно младе, којима је овај објекат свакако један од подстицаја за останак на селу, али и правилан развој и квалитетно одрастање, наводи се у образложењу Комисије за доделу Априлске награде града Шапца.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa