Инфо

23. мај 2019.23. мај 2019.
Магија културе
Ноћ музеја 2019.

Магија културе

Град Шабац 18. маја традиционално је био део интернационалне манифестације „Ноћ музеја“. Занимљиви садржаји које су припремиле установе културе изазвали су велику пажњу суграђана који су упркос „изненадној“ мајској киши одлучили да прошетају и упусте се у авантуру сазнања. Прошлост, садашњост и назнаке будућности откривали су кроз културалну шетњу под слоганом „Слобода“.

Моје омиљене ствари
Пажљиво идејно осмишљена и реализована изложбена поставка београдске младе уметнице Иве Бркић порцеланске скулптуре смешта у централни део галеријског простора Културног центра. Раскошна бајковита трпеза препуна фино обликованих чајника, шоља, есцајга, посластица, мамила је посетиоце у Ноћи музеја да завире у Галерију и буду део чаробне чајанке из Земље чуда.
-Изложба је необична и веома ми се допала. Занимљиви предмети који изгледају да ће сваког тренутка оживети. Потпуно несвакидашње. Подсећају ме на чајнике из бајке „Лепотица и звер“ - рекла је Наташа Симић.

Бесмртност ћу целу дати за коначност речи
Библиотека шабачка своју капију и Фонд у ноћи културе отворила је за поштоваоце писане речи. Изложба мр Соње Бокун Ђинић, посвећена је једном од најутицајнијих књижевних стожера, Оскару Давичу и открила мање познате рукописе из пишчевог богатог опуса, опирући се забораву.
- Сматрам да је Оскар Давичо један од наших најзначајнијих књижевника, не у Шапцу, него у Србији, али и да је истовремено сувише потцењен из мени непознатих разлога. Претпостављам да то има везе са његовим политичким ставовима. Када неког аутора цените, задовољство је држати његову књигу у руци, али је посебна драж стајати изнад његових рукописа, у словима видети делиће инспирације директно пренесене на папир. Истовремено је задовољство и част. Сматрам да Оскар заслужује да у свом родном граду има једну улицу - поделио је своје утиске Миодраг Станимировић.

Како смо се некад волели
Од праисторијског Ромеа и Јулије, преко брачне споне древних Римљана, витешке романтичне љубави, до аутентичних шабачких прича, Народни музеј је током Манифестације био чувар ризнице несвакидашњих људских животних усуда и емоција. Шта је нагнало пилота Николу Крстића да својој драгој из авиона баци букет цвећа? Какав је био пут раскошне балске хаљине лепе Јармиле Чалић, супруге познатог сликара? Због чега је Ашиков гроб посвећен несрећној љубави? Ово су само нека од питања која су посетиоци могли да одгонетну обиласком изложбе „Како смо се некад волели“. Седам љубавних прича из прошлости и једна будућа коју су креирали Шапчани.
-Сматрам да је добро да посетиоци буду укључени у стварање музејске поставке и то што имају могућност да оставе траг у писању историје. Приче обичних људи су подједнако важне као и оне славних војсковођа, великих владара. Свакако треба да буду забележене и сачуване за будуће генерације - каже суграђанка Милица.

Жива библиотека
позоришта
Чланови Омладинског клуба Шабачког позоришта организовали су несвакидашње дружење уз омиљене теме које окупирају мисли младих. Људска права, друштвени активизам, спорт, одрастање, будућност, као и незаобилазна епска сага „Игре престола“ само су део прича које су уз позитивну енергију делили са суграђанима у просторијама градског театра.

Интројекција уметности
Ученици Школе примењених уметности Ружица Ристивојевић и Петар Јовановић представили су се радовима у којима доминирају мотиви снажне енергије, меланхолије. Фотографије су проистекле из њиховог ангажовања и истраживања света и стварности у којој одрастају. Изложбом су показали да је уметност нит која све спаја кроз „Интројекцију“.

Чаролија музике
Ученици и професори Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ одржали су тематски концерт у Музеју шабачких Јевреја. Камерни репертоар окупио је велики број љубитеља класичне музике, а како наводе посетиоци посебну чар су донеле изведбе садашњих професора, некадашњих ученика Школе који су наступили заједно и очарали нотама присутне.
-Одушевљена сам концертом. Невероватан је осећај слушати тако добре извођаче класичне музике у граду. Посебно Шапчане. Мислим да су концерти у синагоги прави погодак и да треба да наставе са њиховим одржавањем - истакла је Маријана.

М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa