Инфо

27. јун 2019.27. јун 2019.
ИСТОРИЈА У БОЈАМА СЛОГЕ
БОГОСАВАЦ - МЕСТО ГДЕ СТАНУЈЕ „ЗОНАШ“

ИСТОРИЈА У БОЈАМА СЛОГЕ

Највећи успех у 72 године постојања клуба. За четири сезоне од општинског Слога стигла до зонског ранга. Напредак клуба играчки, стручно, инфраструктурно. Стварање млађих категорија. Кроз неколико сезона циљ Српска лига
Фудбалски клуб СЛОГА „рођен“ је у Богосавцу давне 1947. године. Ипак, иако је низао деценије постојања, кроз различите епохе и државе, значајнији резултати су изостајали. Највеће достигнуће догодило се 1976. године када је изборен пласман у ранг еквивалентан Окружној лиги данас, но и та слава трајала је само једну сезону, убрзо је уследио повратак у колотечину најнижег или првог до најнижег ранга. У новије време сустигли су „Слогу“ бројни проблеми, те се као и већина клубова са сеоског подручја суочавала са борбом за опстанак, не у лиги, већ егзистенцијалним спасом. Постојање и такмичење тима беше базирано на ентузијазму једног или више људи, а наступ је зависио од обавеза пријављених фудбалера. Последњих година тим је опстајао на сцени захваљујући посвећености данашњег секретара Зорана Павловића. Сезона 2015/16. донела је пехар шампиона Општинске лиге, пласман у међуопштински ранг.

НОВИ ПОЧЕТАК
Ипак, почетак на овом нивоу донео је слабе резултате, учинак од шест победа, једног ремија и седам пораза током јесени 2016. и изгледало је да следи нова борба за опстанак, међутим, уследило је јачање управе, долазак нових људи и започела је нова историја онда 69-годишње „даме из малог Богосавца“. Ново руководство предводио је Иван Маринковић.
-Били смо уз клуб и раније, али смо желели да оставимо неки траг, да допринесемо селу стварајући вредност која ће остати и после нас, која ће бити база и за друге људе, нова достигнућа. Желели смо да направимо добар резултат, али и инфраструктурно унапредимо клуб без чега нема дугорочних успеха - истиче Иван Маринковић, евоцирајући успомене на почетке актуелне управе у омиљеном клубу.
Тим ојачан значајно у односу на „бледу“ јесен, остварио је у 14 пролећних кола, те 2017. године, 13 победа, уз само један пораз, заузео друго место, а потом кроз бараж изборио, после четрдесет и једног лета, тачно на 70. рођендан, пласман у Мачванску окружну лигу. Слога стабилна, резултатски унапређена суочила се са проблемима терена на којем игра.
-Било је то неадекватно ограђено фудбалско игралиште који се буквално није видео са улице, од растиња. Када га нађете, госте дочекујете у свлачионицама које прокишњавају. Знали смо да морамо брзо да решавамо проблеме. У сарадњи са Месном заједницом изградили смо нове свлачионице, потом сопственим средствима поставили ограду око терена, мреже иза голова, започевши пројекат изградње трибине.
Окружна лига је највеће достигнуће Богосавца у историји, но тиме се руководство није задовољило и започело је стварање јаког тима, познатих имена како би се већ у првој сезони пласирали у зонски ранг.
-Богосавац је мало село, између 1.000 и 1.200 становника, немамо ми велики избор, одлучили смо да направимо искусан тим састављен од фудбалера који у ногама имају далеко више рангове, чак и иностране наступе. У разговору са њима, од старта сам се поставио у однос другарства, јер су они моји познаници од раније, није то био однос председник - играч. Наша жеља је да клуб буде као породица, са другачијим односима од пословних.
Мало је недостајало „црно-белима“ из оближњег села да успеју у резултатским амбицијама. Ипак, „Мачва“ Богатић и шабачки „Раднички“ били су бољи, а Слога је морала још једну сезону да игра у петом рангу.
-Нисмо изборили онда Зону, но видели смо да имамо квалитет да се боримо за екипама из округа. Током сезоне смо завршили изградњу наткривене трибине од 500 седећих места, те је некада невидљиви терен почео да добија контуре стадиона. У првој сезони у округу борбу за титулу смо прокламовали као жељу, а у другој већ нисмо скривали да је то амбиција и једни резултат којим ћемо бити задовољни. У невероватној сезони, играли смо сјајно и Младост и ми, оборили све рекорде по броју освојених бодова, по 78, ми смо постали рекордери ефикасности са 89 погодака, но у међусобним дуелима Прњаворци су показали више и заслужено се пласирали као шампиони. Кроз бараж смо ушли и у Округ, нисмо страховали ни од новог доигравања. Имали смо информације да смо квалитетнији од Рубибрезе, што се показало и на терену.
Први пут у 72 године клуб се домогао зонског ранга, играће у Колубарско-мачванској лиги. Љубитељи „лоптања“ у Богосавцу, али и шире, упамтиће имена која су исписала историју овог спортског колектива: Управу предводи председник Иван Маринковић, потпредседници су Никола Маринковић и Иван Павловић, док су преостали чланови руководства: Божа Јанковић, Бранко Маринковић, Марко Маринковић и Милорад Маринковић. Секретар је Зоран Павловић. На терену и крај њега успах су остварили голмани Ненад Глигорић и Влада Бранковић, односно играчи у пољу: Милан Јанковић, Борис Лукић, Александар Гавриловић, Бранко Милутиновић, Марко Тодоровић, Милан Милутиновић Матеус, Никола Тајдић, Брана Јанковић, Дарко Полић, Игор Којић, Марко Радовановић, Стефан Илић, најбољи стрелац Окружне лиге, Александар Поповић, Јанко Маринковић, Милош Маринковић, Марко Сибинчић, Ненад Ђукановић и Огњен Лекић. С клупе овај играчки кадар ка Зони предводио је тренер Александар Јанковић Цакин.
-Посебну захвалност дугујемо нашим пријатељима без којих ништа од урађеног не би било изводљиво. То су компанија „Лавови 015“, генерални спонзор клуба, потом „Стаклотерм“, „Квалити Ас“ агенција, агенција „Маринковић 09“, пекара „Ранд - М“.

ЗОНА
Нови ранг наметнуо је нове обавезе, а док играчи одмарају и прикупљају снагу за нове, теже задатке и високе амбиције, управа ће радити без паузе током лета.
-Инфраструктурно смо одавно превазишли захтеве које намеће Колубарско-мачванска зона. Без обзира на то, већ смо спровели инсталацију и спремили стубове за рефлекторе. Кроз месец дана ће и рефлектори бити изнад нашег стадиона, како би током припрема могли да тренирамо у вечерњим сатима, али и одигравамо пријатељске утакмице. Планирамо још заштитну ограду до улице, као и отварање бифеа клуба.
Етапа у даљем развоју клуба је стварање млађих категорија. То је и захтев четвртог ранга, али и план руководства „Слоге“ која на овај начин жели да обезбеди дугорочну перспективу екипе.
-Неопходно је да имамо две такмичарске категорије млађих селекција на нивоу округа или једну у некој од лига на подручју западне Србије. Богосавац није довољно велики да би млади из села могли да испуне селекцију, те имамо идеју стварања екипе од дечака из Богосавца и околине: Варне, Липолиста, Добрића, Маова. Претходних сезона смо остварили одличну сарадњу са школом фудбала „Тика-така“, школом која је у експанзији и у сарадњи са њима створићемо и наше млађе категорије.
Иако је КМ зона изазов са којим се Богосавци нису до сада суочили, планови не стају на овом „степенику“.
-Сви играчи који су окосница тима ће остати, то су момци којима ће ово бити шеста полусезона да су заједно, што је изузетно важно. Јанковић ће бити тренер и у првенству које следи. Почетак Лиге је 17. августа, припреме започећемо средином јула, а у овој сезони желимо да будемо у горњем делу табеле. Сваку прилику за нешто више нећемо пропустити. Фаворити су Дрина и Задругар. Свакако да гледамо и ка Српској лиги. Седамдесети рођендан смо прославили пласманом у Округ, било би лепо да 75. дочекамо као српсколигаши.

ПР

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa