Инфо

27. јун 2019.27. јун 2019.
КОНФЕРЕНЦИЈА ИНИЦИЈАТИВЕ “СЕЛО-ГРАД”

Има ли будућности за српског пољопривредника

Чланови Иницицијативе “Село-град” састали су се данас на ванредној конференцији при Скупштини града Шапца на тему пољопривреде.
Драган Станковић изјавио је да се стање у пољопривреди решава углавном на нивоу државе и да је тренутно јако лоше, те да и једине светле тачке које су карактерисале прошлу годину, цена бикова која је била знатно виша него сад и цена вишње која је била 60 динара, сада више нису онакве какве би требало да буду. Сада је цена вишње прве класе до 50 динара, преко 90 посто је отишло у другу класу те је она око 30 динара, па су пољопривредници с разлогом незадовољни.
-Што се тиче цене бикова, она је негде до 2 евра, а прошле године је ишла до 2.20, 2.40 евра и то је нека економска рачуница која је одговарала пољопривредном произвођачу и који је могао да нешто и заради. Дошло је до упропашћавања српског сељака и села и зато опет апелујемо да се посвети озбиљна пажња пољопривреднику и његовој заради, јер га једино зарада још увек може одржати на селу, као и ове младе људе, рекао је Станковић.
Што се тиче цене малина која је актуелна у овом периоду, говорио је члан Удружења малинара са територије града Шапца, Милош Јев тић из Богосавца.
-Берба је увелико почела, а цена малине је 150 динара. За први род од бербе што смо дали нисмо знали цену, малинарима је исплаћен по 120, 130 динара. Радна група је израчунала да је произвођачка цена малине 139,3 динара, дакле наша цена малине би требало да буде између 170 и 180 динара, а од тога нема ништа. Са ових 150 динара малинари могу само да преживе ову годину. Смањен је принос 20 до 30 посто у односу на прошлу годину и тренутно не видимо ни једну светлу тачку за даље у овом послу, закључио је он.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa