Инфо

1. август 2019.1. авг 2019.
Гриње на малини
Савети

Гриње на малини

Црвени паук (Panonicus ulmi) полифагна је штеточина, јавља се великом броју у условима суше. За разлику од осталих гриња, полаже две врсте јаја: зимска јаја, из којих се пиле ларве рано у пролеће и летња. При јачем нападу црвене гриње, лист малине добија мраморно - беличасту боју која касније прелази у бакарну. Због немогућности довођења хранљивих материја у плодове, они се суше и опадају.
Обичан паучинар (Tetranychus urticae) паразитира велики број биљних врста, посебно у сушним условима причињава велике штете. Храњењем на листу малине, боја се мења у сивкасто - оловну. У случају јачег напада долази до сушења листа. Ако је већа бројност, испреда се паучина између нерава. Услед исхране гриња-обичног паучинара (Tetranychus urticae) на наличју листова малине долази до жућења листова и пропадања лисне масе.
У зависности од сорти и надморске висине, зависи и одмаклост бербе па је потребно водити рачуна о примени акарицида. У малињацима у којима берба још траје потребно је сачекати њен крај, па тек онда одрадити третман акарицидима како би смањили популацију ове штеточине за наредну вегетацију и заштитили лисну масу како би биљка у потпуности физиолошки сазрела и спремна ушла у период зимског мировања.
Након бербе применити акарициде на бази абамектина
Абастате 0,75 л/ха (каренца 14 дана)
Вертимец 018 ЕЦ 0,5-0,75 л/ха (каренца 7 дана)
Дипл.инЖ Слободан Гошић - саветодавац за заштиту биља

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa