Инфо

15. август 2019.15. авг 2019.
фото: маcvainfo

фото: маcvainfo

“ХАЈДУЧКО ВЕЧЕ” ОДРЖАНО У СУБОТУ

Крајишник Харамбаша по навици

Традиционално, прве суботе у августу, одржано је 53. “Хајдучко вече” у Црној Бари. Целодневним програмом још једном се подсетило на старе обичаје и живот предака у Мачви.
Александар Крајишник из Мајура још једном је понео титулу харамбаше, чиме му је припала официрска сабља и награда од 50.000 динара. Друго место освојио је Марко Петрушић из Бадовинаца, који је своју награду од 30.000 динара поклонио за лечење Јелене Малетић из Богатића. Треће место заузео је такође Бадовинчанин, Милош Паунић који је награђен са 20.000 динара. Крајишник је титулу изборио пети пут, после надметања у дисциплинама: бацање камена с рамена, скок из места удаљ, борби на брвну, скоку из места увис преко пања, надвлачењу клипка и пењању уз дрво. Подсетимо, Петрушић је прошле године освојио треће место, а награду је и тада уступи за лечење једног болесног детета.
Некадашње свадбене обичаје дочарали су Марија Љубинковић, у улози младе, и Марко Шапоња, као младожења. Богато украшени фијакери са “сватовима” у народним ношњама кренули су са хиподрома у Богатићу ка Црној Бари, успут подсећајући како је некада изгледала свадба. Испоштовани су сви обичаји, а неизбежно коло повело се неколико пута.
Ни ове године није изостала “Хајдучка регата”. Више од 30 пловила спустило се са Алановића навоза у Прњавору преко Бадовинаца до циља у Црној Бари.
На Васином шибу надметали су се ловци, риболовци и гастрономи. Победу у гађању глинених голубова у екипној конкуренцији однело је Ловачко удружење “Мачва” из Богатића, чија екипа је освојила и треће место. Други су били гости из Републике Српске, бијељинска “Семберија”. Такмичари су огледали спретности и појединачно. Први је био Милан Ђорђевић из Уба, други Милан Радовић из Владимираца, а трећи Горан Јокић из Клења.
Десетине деце у категоријама: млађи пионири, старији пионири и девојчице опробало се у пецању рибе на пловак које је организовала Општинска организација спортских риболоваца “Клен” из Богатића.
Део “Хајдучке вечери” био је и Сајам етно хране, пића и домаће радиности на ком је поред Удружења жена “Црнобарке” учествовало још 12 излагача из Србије и окружења. За пригодан културно-уметнички програм били су задужени ФА “Ђидо” из Богатића, сестре Трифуновић и КУД “Лијевча” из Српца у Републици Српској.
Манифестација је завршена концертом на ком су наступиле Сандра Решић и победница “Звезда Гранда” Џејла Рамовић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa