Инфо

15. август 2019.15. авг 2019.
Реаговање

“НЕРАЗУМЕВАЊЕ СИНДИКАЛНИХ АКТИВНОСТИ УЗ ЗЛОУПОТРЕБУ МЕДИЈА ЗА ЛИЧНЕ-ПОЛИТИЧКЕ ЦИЉЕВЕ”

-Особо СС, не знамо одакле толики презир и ниподаштавање радника комуналног и чиме је то изазвано? Радници комуналног су и грађани овог града, и поседују изузетну радну етику. После олуја, митинга, вашара, фестивала, било каквог догађања у граду, док други спавају и одмарају, радници комуналног чисте ђубре које неодговорни бацају где стигну, ван канти и контејнера. На +35 окопавају и заливају цвеће, ваде папириће, пикавце и остало смеће које одговорни грађани бацају где стигну. Захваљујући њиховом раду и труду град изгледа тако како изгледа, прва варош у Србији.
-Синдикати у ЈКП Стари град не праве разлике међу радницима ни по основу вере, расе, културе, образовања, политичког опредељења. За нас су сви радници исти и са једнаким правима.
-Самим насловом текста нас сврставате и политички опредељујете, самовољно и без аргумената, иако је Независни синдикат ЈКП Стари град део УСС Слога, чији је председник Жељко Веселиновић, а који је део Савеза за Србију.Са њим смо били на преговорима ког градоначелника пре свих ових догађања. Нисмо наишли на разумевање.
-Не знамо, такође, чему служи коментар о бившем директору (који је у времену које помињете био део владајуће политичке гарнитуре у граду и претпостављамо да је испоштовао све захтеве коалиције којој је припадао, као и сви други пре и после њега) и о томе за кога је он 2016. радио кампању. Какве то има везе са захтевима радника комуналног у јулу 2019.г.?
- Када помињемо запошљавање (бивших директора, синовица, кумица и сл.) и ми мислимо на Yазаки, Хемофарм и многе друге приватне компаније где су се они, као стручњаци, могли запослити, па тиме растеретити трошкове у ЈКП.
-Такође није нам јасно како дођосте до цифре од милион евра за простор у коме радимо? Ми тражимо да се комуналном предузећу реши проблем простора, да сва возила и опрема буду на једном месту ради рационалније употребе, и не питамо где? Избегли бисмо трошак плаћања месечне закупнине. А дуговање градске управе према комуналном помињемо само за обављене а нефактурисане радове у претходне 2-3 године (то би свакако покрило исплату солидарне помоћи). Изгледа да ви знате много више и од нас!
-Што се тиче трошкова воде (умањисте приход Водоводу), можда је град могао да уради бунар и црпну станицу, у кругу тог места где би били смештени сви радници, јер овај бунар, иако га је радио ЈКП не можемо понети са собом, он остаје Машинокопу!
-Какве везе са синдикалним захтевима радника комуналног има “председник Србије који не разуме функцију грађана у друштву”? Радници комуналног, претпостављамо да се слажете, као и сви други грађани, ће своје политичке ставове изразити закруживањем неког броја на гласачком листићу, или мислите да радницима комуналног и то право треба одузети?
-И на крају, синдикати комуналног предузећа, немају извитоперен поглед на друштвени и политички живот у граду, јер се не баве политичким животом истог већ се баве синдикалним активностима везаним искључиво за раднике комуналног. Радници комуналног су свакодневно у контакту са грађанима, самим обављањем делатности, и свакако знају шта грађани мисле.
Без обзира на сва ваша накнадна писања, синдикати више неће са вама полемисати нити одговарати на ваше произвољне, политички обојене и пристрасне коментаре. Понављамо своју понуду особи СС, да проведе неко време са радницима комуналног, можда ће боље разумети и шта раде и где раде и како раде и у којим условима раде и зашто нису у другим приватним компанијама.
Извор:Википедија
“Синдикат је организација запослених радника основана са циљем да преговара са послодавцем и избори бољи статус и заштиту права запослених, односно да унапреди радника.
У последњих 300 година, синдикати су се развили у више форми - под утицајем различитих дешавања из окружења у којем делују. Иако начини рада и деловања синдиката нису исти, они углавном укључују:
Обезбеђивање разних погодности за чланове:У развијеним земљама синдикати обезбеђују погодности за чланове кроз обезбеђивање помоћи, пружање савета у вези са , заштитом на раду, заступање у споровима против послодавца итд. Колективно преговарање: врло важан сегмент деловања синдиката, када синдикати преговарају са послодавцем у циљу дефинисања односа између радника и послодавца.Индустријске акције: синдикати могу организовати или протест у циљу испуњења својих захтева.Политичку активност: синдикати могу промовисати решења која одговарају члановима синдиката.
НЕЗАВИСНИ СИНДИКАТ ЈКП СТАРИ ГРАД ШАБАЦ

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa