Инфо

15. август 2019.15. авг 2019.
Помоћ српским  породицама на Косову
ОДРЖАНА ХИТНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Помоћ српским породицама на Косову

Ми желимо да ширимо знање уместо безумља, да помогнемо људима да науче да раде, уместо да се свађају. То је наша политика. Радићемо то без обзира на бесомучне лажи и притиске које спроводи СНС
Протеклог четвртка одржана је хитна седница Скупштине града Шапца. На дневном реду нашла се само једна тачка - издвајање средстава из буџета града шапца за реализацију пројекта "Red fruit know - how for better life". Пројекат се реализује у складу са споразумом о сарадњи града Шапца и Diakonie Austria gem, а подразумева помоћ за седам српских породица из Гораждева у општини Пећ да засаде јагоде.
Седница је изазвала оштре полемике међу одборницима. Одборници Српске напредне странке изашли су из скупштинске сале пре почетка гласања. Одлука је усвојена са 36 гласова.
Одборници СНС оптужили су власт у Шапцу да је овим споразумом признала независност Косова. Изнели су замерке што у Споразуму о пројектној сарадњи наводи Косово као држава и тражили да се наредног дана одржи нова седница на којој би одобрили да се српским породицама на Косову одобре већа новчана средства, али да се то не чини на овај начин.
-Овај споразум је понижавајући за Србију. СНС није за то да се потписују било какви споразуми који Косово третирају као међународно признату државу. То себи не сме да дозволи нико у Србији, па ни градоначелник Шапца. Ми предлажемо да се из буџета града помогну српске породице које живе на Косову, да знање, садни и репроматеријал дамо српским породицама као директну помоћ. Средства треба да се однесу директно на Косово, а не да се то ради преко невладиних организација. Документ који Небојша Зеленовић треба да потпише наводи Косово као признату државу и ово је споразум између две земље, рекао је шеф Одборничке групе СНС Александар Пајић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић одбацио је твдње да признаје Косово и истакао да је за њега Косово Србија “као и за сваког нормалног човека у овој земљи”. Сматра да је пројекат квалитетан и да су произвођачи јагода у Поцерини одличан пример како се од овог посла може зарадити.
-Оно што је овде кључно и што се провлачи већ неко време јесте бесомучна лаж коју шири СНС. Овде нико нема ни моћ ни надлежност да уради било шта што има везе са државним споразумима. Ово је регуларан начин да град Шабац помогне и оснажи српске породице у Гораждевцу и да се оспособе да зараде новац. На исти начин смо помагали наше породице у Поцерини које су са 20 хектара прошириле производњу јагода на 1.200 хектара, постали највећи произвођачи овог воћа у Србији и годишње инкасирају више од 20 милиона евра. Желимо да се то деси и на Косову. Ми желимо да ширимо знање уместо безумља, да помогнемо људима да науче да раде, уместо да се свађају. То је наша политика. Радићемо то без обзира на бесомучне лажи и притиске које спроводи СНС. Овде смо имали прилике да чујемо говор мржње. Уместо да будемо срећни што имамо неко знање да делимо и да од тога сви могу да живе боље, ми ћемо стално да се делимо. То је политика СНС која је довела до тога да уместо 1.200 људи у Гораждевцу сада живи 700. Уместо да 20 породица сади јагоду садиће само седам и то најхрабријих који су успели да се одупру притиску српске листе на Косову и Метохији, а то је заправо СНС која седи у Влади Рамуша Харадинаја док нас проглашава издајницима, истакао је градоначелник Зеленовић.
Два одборника Народног слободарског покрета (до прошле године одборници СНС) одлучили су да подрже одлуку, али тек пошто им је градоначелник са говорнице потврдио да не признаје Косово као независну државу. са друге стране, одборница Народне странке, иако се појавила на почетку седнице, отишла је пре гласања.
Обавезе Шапца
Споразум је закључен у циљу помоћи за 13 пољопривредника из српских и албанских заједница у селима око Пећи како би се засадила 3 хектара засада јагода уз обезбеђену неопходну опрему и саднице. Обавеза града Шапца, сагласно наведеном споразуму, је обезбедити 10.000 евра за саднице јагода које ће бити коришћене на 1,5 хектару земље српских породица у селима око општине Пећ. Шабац је средства издвојио за набавку садница, а обезбедиће и обуку на терену као, а помоћи ће и ширењем знања о технологији гајења јагода.
Diakone Austria ће обезбедити 14.400 евра за овај пројекат.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa