Инфо

29. август 2019.29. авг 2019.
Крај воде без плаже
ОБАЛА ДРИНЕ У МАЧВИ

Крај воде без плаже

Обала Дрине у мачванском приобалном делу дуга је око 25 километара. На том простору нема уређене плаже, тако да се ових топлих и спарних дана грађани у више села која територијално гравитирају плаховитој реци за освежење сналазе како знају и умеју.
Некима, као примера ради Веселину Бировљевићу из Бадовинаца и великом броју других мештана овог највећег мачванског села крај Дрине, брза и хладна река лети је представљала море. Тако овдашњи житељи говоре и данас, јер доста њих нема новца за одмор негде даље. С друге стране треба бити вешт и искусан пливач да би се успешно савладали бројни дрински вирови. Та вештина у пливању, у ствари никад, па ни данас није безначајна.
- Данас имамо бројне шљункаре крај Дрине и права “брда” извађеног природног блага из реке. Нажалост село од тога нема користи, већ само штете. Шлепери велике носивости, често претоварени квалитетним дринским шљунком уништавају нам путеве. Поменута, бесправна експлоатација шљунка или песка, због чега грађани стално негодују, а било је и јавних протеста, наноси велику штету самој обали, угрожава здраву животну околину и доводи до бројних других проблема, каже председник Привременог органа ове месне заједнице и одборник у Скупштини општине Богатић Александар Илијашевић, који је више пута у локалном скупштинском здању указивао на овај проблем мештана Бадовинаца.
Безбедност би се сигурно поправила уређењем плаже, али то још увек остаје неостварени сан. У томе се види и могућност за развој туристичке привреде али стварност све демантује.
Осим нарушавања обалоутврде, угрожавања животне околине, бројне рупе које остају после извађеног шљунка велика су опасност за пливаче.
Било како било али забелешка хроничара села Љубинка Јевтића коју често изговарају мештани, да им Дрина лети значи море може да се схвати на разне начине. Неки су жељни освежења настрадали у њеним немирним таласима. Искушењу купања баш овој води, многи не могу да одоле, без обзира на неке ружне примере.Уређене плаже нема, а због скромних финансијских могућности море је многима далеко.
За сваку похвалу је деловање “Дринских сплавара”, увек спремних да помогну.
Покушај неких ранијих креатора првенствено туристичког развоја обале Дрине крај Црне Баре, претворен је у прави фијаско и сада је на том простору велико “дивље” насеља Васин Шиб које најпре “оживи” у време одржавања традиционалне културно-туристичке манифестације “Хајдучко вече”. Нажалост ни на поменутом простору, као и код Салаша Црнобарског, нема уређене плаже.
Грађанима, првенствено због високих цена “нису близу” ни оближњи базени, тако да је купање у њима већини мисаона именица.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa