Инфо

29. август 2019.29. авг 2019.

Расписан Конкурс за подстицаје за унапређење економских активности на селу

Развој руралног туризма би требао да буде императив, да би се зауставила депопулација наших села, с обзиром да је процењено да свако четврто село у Србији одумире, велики проблем ових области је пораст сиромаштва.
Веома добра мера Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде су подстицаји за унапређење економских активности на селу кроз подршку непољопривредним активностима у 2019. години.
Подстицаји се односе на инвестиције у следећим секторима:
1) сектору руралног туризма, и то: улагање у изградњу, доградњу, адаптацију, инвестиционо и текуће одржавање, у циљу привођења намени, као и набавке опреме, а ради пружања угоститељских услуга у аутентичним угоститељским објектима у домаћој радиности или сеоском туристичком домаћинству, у смислу прописа којим се уређује туризам, односно угоститељство.
2) сектору старих и уметничких заната, односно домаће радиности, и то: улагања у набавку опреме и алата за обављaње послова који се сматрају старим и уметничким занатима, односно пословима домаће радиности, у складу са прописима којима се уређују одређивања послова који се сматрају старим и уметничким занатима, односно пословима домаће радиности, начину сертификовања истих и вођењу посебне евиденције издатих сертификата.
Право на коришћење подстицаја, у складу са прописима којима се уређују подстицаји у пољопривреди и руралном развоју имају: физичко лице – носилац регистрованог комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, предузетник, правно лице -привредно друштво (микро и мало правно лице) и земљорадничка задруга.
Подстицаји се утврђују у износу од 50% од вредности реализоване прихватљиве инвестиције умањене за износ средстава на име пореза на додату вредност, односно у износу од 65% од ове вредности уколико је инвестиција реализована у подручју са отежаним условима рада у пољопривреди.
Максимални износ подстицаја по кориснику за инвестиције у сектору руралног туризма је 3.000.000 динара, а за инвестиције у сектору старих и уметничких заната, односно домаће радиности је 500.000 динара, а за инвестиције у оквиру оба сектора је 3.000.000 динара.
Поступак за остваривање права на подстицаје покреће се подношењем пријаве на Конкурс Министарству пољопривреде, шумарстава и водопривреде – Управа за аграрна плаћања.
Крајњи рок за подношење Пријаве за коришћење подстицаја, у складу са овим Конкурсом је 27.09.2019.године.
Читко попуњен и потписан образац пријаве са потребном документацијом доставља се у затвореној коверти, са назнаком: „Конкурс о условима и начину коришћења подстицаја за унапређење економских активности на селу кроз подршку непољопривредним активностима у 2019. години”, лично, преко Писарнице републичких органа управе у Београду, улица Немањина број 22-26, 11000 Београд или поштом на адресу: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за аграрна плаћања, Булевар краља Александра бр. 84, 11050 Београд.
Саветодавац Мирјана Милошевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa