Инфо

17. октобар 2019.17. окт 2019.
Квалитетнијег образовања
ОБЕЛЕЖЕН ДАН КОЦЕЉЕВАЧКЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ПОДРШКА ОПШТИНЕ У ЦИЉУ

Квалитетнијег образовања

Основна школа “Мића Станојловић” обележила је у суботу свој дан. Домаћин овогодишње централне прославе била је школа у Доњем Црниљеву. Након што је поздравила све госте директорка коцељевачке основне школе осврнула се и на улагања у школство у овој општини.

–Имали смо прилику, посебно они који не долазе често у Доње Црниљево, да видимо три градилишта и мислим да смо једна од ретких школа које у једној школској години имају прилику да граде две фискултурне сале и адаптирају четири објекта. Три у Каменици и један школски објекат у Љутицама. На помолу нам је адаптација још једне школе и ја желим сваку прилику да искористим да се захвалим руководству општине Коцељева, да се захвалим народном посланику Верољубу Матићу, који је заслужан за сва та средства која нам стижу- изјавила је Соња Поповић у обраћању гостима.
Она је додала да школа има стручне људе који желе да раде и знају свој посао, те да им општина пружа подршку у стварању адекватних услова за што квалитетније образовање.

–Општина нам обезбеђује услове тако да можемо да будемо срећни што ће наша деца имати врхунске услове за образовање и данас и у будућности. Ово је прилика да се захвалим и свим институцијама, свим установама са којима имамо изузетно добру сарадњу. И увек смо отворени за сарадњу. Ту смо за све договоре и за све оно што је на добробит и школе и Коцељева као општине- поручила је директорка Поповић. Након поздравне речи гости су имали прилику да уживају у културно-уметничком програму који су заједно са својим наставницима реализовали ђаци ове осморазредне школе у којој је недавно започета изградња фискултурне сале.

ЈЕДНА ОД НАЈСТАРИЈИХ ШКОЛА
Школа у Доњем Црниљеву, према писањима Миљка С. Филиповића, претендује да буде једна од најстаријих, не само на подручју општине већ и Посавотамнаве. Како се наводи у књизи овог аутора прва школа у селу отворена је 1849. године, али се пет година раније, у попису из 1844. помињу и школа и црква.
У Доњем Црниљеву је половином деветнаестог века био један од најобразованијих учитеља свога времена Јован Балугџић који је написао Српску граматику, Кратки наравоучитељ и Грађу за српску граматику.
У Посавотамнави као ни у Србији тог времена није било планова и утврђених рокова по којима су отваране школе, већ је то зависило од упорности, воље и жеље људи у одређеним местима.
–Тако су сељаци из Црниљева тражили 1859. године да им Министарство просвете дозволи отварање приватне школе. У молби “кметова и општинара“ говори се да је још 1839. године основана школа, коју су 1841/42 године посећивала деца из пет села. Ова школа је по њиховом казивању, укинута 1850. године- наводи се у књизи “Основне школе општине Коцељева”.
Кроз читав 19. век школе су биле издржаване трошком општина. Међутим, Министарство је одлучило да се у Доњем Црниљеву отвори привремена приватна школа коју је у потпуности издржавало село. У јесен 1863-е године Министарство просвете је донело решење да се црниљевачка споредна школа “преобрати у редовну и учитеља им школски фонд плаћа”, па се тако ова година узима као година званичног почетка рада школе у овом селу.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa