Инфо

17. октобар 2019.17. окт 2019.
Шабац, једини град у Србији У коме се питају грађани
У Шапцу почиње непосредно изјашњавање грађана о улагању новца из буџета града

Шабац, једини град у Србији У коме се питају грађани

Непосредно изјашњавање ће се одржати у првој половини децембра. Грађани ће непосредно одлучити о улагању 214.359.792,71 динара, који је прикупљен од пореза на имовину
Шабац је једини град у Србији у коме грађани одлучују како ће бити потрошен новац из градског буџета.
Овакав вид непосредне демократије у Шапцу се спроводи од 2017. године. Сваке године, сваки грађанин може да поднесе иницијативу на који начин би потрошио новац прикупљен од пореза на имовину. Грађани своје идеје кандидују својим суграђанима и комшијама и заједно директним одлучивањем бирају између кандидованих предлога. Идеју грађана која добије највише гласова реализује управа Града Шапца.
До сада су у непоредном одлучивању о потрошњи новца из буџета учествовали грађани месних заједница које припадају шабачким селима. Интересовање грађана да на овај начин учествују у политичким одлукама је изузетно велико, што је резултирало тиме да у појединим месним заједницама за предлоге суграђана гласа окo 60% људи, што је већи проценат од изборне изласности на истим територијама.
Ове године се непосредно изјашњавање грађана по први пут спроводи и у градским месним заједницама истовремено са изјашњавањем и сеоских подручја. Групе грађана и савети месних заједница, из укупно 58 месних заједница, имају право да до 9. новембра предложе своју идеју. Паралелно са овом процедуром, у току је пријављивање грађана који желе да гласају за предлоге својих комшија на непосредном изјашњавању. До сада се пријавило више од половине становника градских месних заједница, што представља огромно интересовање оних који су први пут, на територији града, у прилици да учествују у директном политичком одлучивању. Последњи рок за пријаву грађана који желе да учествују у непосредном одлучивању је два дана пред само гласање. Грађани имају право да кандидују само оне предлоге које град Шабац може да спроведе у складу са надлежностима града и локалне самоуправе.
Непосредно изјашњавање ће се одржати у првој половини децембра. Грађани ће непоредно одлучити о улагању 214.359.792,71 динара, који је прикупљен од пореза на имовину.
- Ова пракса је веома важна. Њоме показујемо да тим људи који води Град Шабац није власт у Шапцу већ сервис грађана. Грађани одлучују, а ми спроводимо. Посебно је значајно то што Град Шабац и његови грађани негују дух директне демократије у тренутку опште кризе слободе, демократије, па и морала у земљи. Док је према свим релевантним европским и светским извештајима стање слободе и демократије у Србији све горе и горе, док у другим општинама и градовима у Србији дословно владају разноразне јутке и симоновићи, локални шерифи у спрези са локалним криминалцима, Шабац показује да градска управа заиста може да изгледа и да се понаша потпуно другачије, у сарадњи са одговорним људима који поседују грађанску врлину учествовања у јавном животу - изјавио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Праксом директног одлучивања грађани Шапца су стали раме уз раме са локалним самоуправама из Шведске, Швајцарске, Сједињених Америчких Држава и Канаде, и показали да демократија у Србији није у стању у коме је због грађана, већ због власти.

Непосредно изјашњавање грађана Шапца у бројевима:
- прво непосредно изјашњавање грађана одржано 2017. године
- гласали су грађани 24 месне заједнице у шабачким селима
- одлучивали су о улагању 36.251.896,91 динар
- на првом непосредном изјашњавању 2017. гласало је 15 одсто грађана, док је већ наредне године у појединим месним заједницама гласало и до 60 одсто становника
- ове године први пут гласају становници градских месних заједница
- до сада се за непосредно одлучивање пријавило више од половине пунолетних становника месних заједница Шапца (око 50.000 људи)

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa