Инфо

17. октобар 2019.17. окт 2019.
Празник ракије уз различите укусе
МЕТКОВАЧКА ВЕСЕЛА МАШИНА

Празник ракије уз различите укусе

Уз жестоку шљиовицу, укусан ловачки гулаш, листиће, сајам етно хране и пића, разне друге ђаконије справљене по старој кулинарској рецептури и доста песме, “оживело” етно село “Мачвански конак”
Још са старинских дрвених врата у пространом Етно селу “Мачвански конак”, Миодрага Вујића у Мачванском Метковићу, осећао се мирис ракије и гулаша. Дуга је то традиција овог села, баш на овом месту, а поводом печења ракије. Одржана је “Метковачка весела машина”
Ракијада је кажу једна од одлика овог села, мада већина у општини Богатић имају “своје” манифестације које љубоморно негују и обогаћују.
Казани су у Мачвански Метковић стигли са разних страна. Укупно седам. Тешко је рећи чији је био виђенији али једино је “весела машина” Драгана Блажића дипломираног инжењера из Богатића који је пензију стекао као инспектор у Републичком институту за заштиту животне околине имала дестилатор. То је уређај који отклања успешно све нечистоће у комини, а посебно отровни метил алкохол и даје изузетну чистоћу и добар укус ракији.
- Капацитет казана је 200 литара комине. Најчешће печем шљиву, али и друго воће. Вишња је најзахтевнија и тражи посебну пажњу, каже Драган, истичући да је за добру ракију најважнија добра комина, а своју “машину” платио је 3.000 еура у Суботици. На Метковачкој веселој машини се први пут појављује, а највише знања из печења врхунске шљиовице стекао је путем литературе.
Сви објекти у Етно селу “Мачвански конак” неодољиво подсећају на стара времена, а с тим у вези и други казани, који су поставњени широм дворишта, потпаљени у раним јутарњим сатима. Зрачили су привлачношћу и љубазношћу власника, који су призивали госте да пробају бар једну с ногу. Радосав Шобић из Мачванског Белотића се трудио својски да оправда дугу традицију печења ракије врхунског квалитета у његовој породици и испоставило се касније да је достојан традиције предака.
Омамљив је био и укус ловачког гулаша са разних места у дворишту, баш као и листића испод крова једног чардака. Ово старо мачванско јело справили су од брашна и воде по посебној рецептури, а пекли у шерпи пуној вреле масти.
Наравно уз све поменуто није изостало ни доста другог јела и пића, као ни народне музике. На импровизованој сцени код уласка у двориште изведен је богат културно-уметнички програм. Наступила је изворна певачка група, рецитатори, песници, а посебно се истакао дечји хор “Дуга”.
Најузбудљивије је било приликом уручења награда. Прво место освојила је ракија Јове Васиљевића из Сремске Митровице, друго Радосава Шобића из Мачванског Белотића, а треће Миодрага-Малог Вујића из Мачванског Метковића.
Код справљања ловачког гулаша, победили су “Ждралови са Жураве” из Богатића. Друго место припало је екипи “Јојића шор” из Мачванског Метковића, а треће је освојила “Седма сила” из Богатића.
Организатор манифестације је био Културно-образовни центар Богатић, месна заједница Мачвански Метковић, Туристичка организација Општине Богатић, а главни покровитељ Општина Богатић.
Љ.Ђ.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa