Инфо

17. октобар 2019.17. окт 2019.
Не можеш запалити изгорело дрво
У ШАБАЧКОМ ПОЗОРИШТУ ВУК ДРАШКОВИЋ ПРОМОВИСАО РОМАН „АЛЕКСАНДАР ОД ЈУГОСЛАВИЈЕ“

Не можеш запалити изгорело дрво

Годину дана од изласка његове последње књиге „Александар од Југославије“, наш најтиражнији писац Вук Драшковић је представио овај роман шабачкој публици.
Ова промоција је требало да уследи много раније, рекао је Драшковић, али околности на које није имао утицај су тај догађај пролонгирале. У препуној сали Шабачкој позоришта представио је књигу, о како је рекао, највећем српском државнику и војсковођи.
- Роман сам писао под снажним уверењем да је Александар Карађорђевић највећи државник и војсковођа у историји српског народа. Сада ми је то убеђење још јаче. У његову сенку падају сви и цар Душан, и сви Немањићи. У српској историји, такође, нема личности која је више оклеветана од Александра Карађорђевића. На крају, постао је жртва онога што називамо националном несрећом - рекао је Драшковић.
Аутор је напоменуо да је Александар Карађорђевић био и жртва глупости, а глупост сахрањује истину.
- Александар је желео да створи балканску Америку. У честитки коју му је послао председник САД Вудро Вилсон стајало је - Честитам вам Југославију, Александре од Југославије, створио си Југославију, сад мораш да створиш Југословене”. Александар није успео да створи Југословене - подсетио је Драшковић.
Он је наставио да је Александар Карађорђевић створио Југославију како не би, договором који је постигнут у Лондону 1916. године и у чијем стварању Србија није учествовала, његова земља остала без Баната заједно са Панчевом, а цела јадранска обала би припала Италијанима
- Крив је, кажу, за убиство друге Југославије, јер, да Александар ту државу није створио 1918, ми не бисмо имали шта да разбијемо, поручују убице Југославије из последње деценије 20. века. Замерају му и што, иако је био у прилици, није направио велику Србију, онакву какву су они покушали да створе деведесетих. Најзад, Српска православна црква Александра сматра издајником, јер је створио земљу у којој су, заједно са православцима, живели и “западни јеретици” - рекао је Драшковић.
На питање да ли је у будућности могуће обновити Југославију, Драшковић је, после кратког размишљања рекао „Не можеш запалити изгорело дрво“.
Писац Гојко Тешић је нагласио да је „Александар од Југославије“ један од најузбудлљивијих психолошких романа.
- Ово није историјски роман. Ради се о делу који не представља историју Александра Карађорђевића, већ историју свих нас, а ми баш и не волимо своју прошлост.Трудимо се да немамо ништа из прошлости. Верујем да без прошлости нема ни будућности - истакао је Тешић.
На промоцији су говорили и свештеник Љубомир Ранковић и шабачки писац Никола Девура.

Добитник највеће награде
Љубомир Ранковић је скренуо пажњу на један више него занимљив детаљ који се тиче Вука Драшковића.
- У Србији постоји 50 књижевних награда које се додељују писцима. Вук Драшковић је добитник највеће нагрде и признања у Србији од свих - није добио ниједну награду - рекао је Ранковић.
На то се надовезао Гојко Тешић који се запитао зашто је аутор „Александра од Југославије“ изопштен из српске књижевне средине, и да је то недопустиво ако је због политичких ставова.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa