Инфо

31. октобар 2019.31. окт 2019.
Више од клуба
ФК РАДНИЧКИ – 95 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Више од клуба

Почели су као и сви, делећи љубав, снове, жеље. Брзо постали више од клуба, израсли у идеју, пркос, не губећи спортске снове, проносећи причу кроз деценије. Готово један век, наш град има свој РАДНИЧКИ. Ово је само делић приче о њему, „деки“ који је 95 година млад
Свет, Европа, Балкан, млада велика краљевина која се још звала Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, била су у вртлогу деценија. Још се осећала пустош Великог рата, а на различитим делићима планете стасавало је ново зло, спремно да помути и тај ужас од 1914-1918. године. Шабачки младићи су славили живот, као да су подсвесно слутили да време мира неће потрајати. Упознали су фудбал, лопта им је освојила срца, обична, сиротињска, крпењача и почели су да играју, међу собом. Део момака је користио простор где се данас налази Основна школа „Вук Караџић“, „терао лопту“ на импровизованој пољани, желео гол, победу у тој утакмици, а сањао много више и даље. Била су то радници и радничка деца углавном, она су створила идеју о стварању свог клуба. У време када је ентузијазам био замена за све, посебно за новац и снови се граде постепено. Прво су скупљали добровољни прилог да купе праву лопту. Када су успели остварили су велику, истинску победу. Потом су одлучили да створе тим. Име? Логично, РАДНИЧКИ.
Ипак, да се направи спортски колектив, није довољна само жеља, неопходна је организација коју омладина није имала. Имали су сан и спремни беху да прихвате помоћ. За њихов рад сазнало је руководство Синдиката. Заједно су направили неопходна документа, а онда у шабачкој пивари, данас непостојећем објекту у улици Краља Александра, основали РАДНИЧКИ. Иницијатори оснивања су браћа: Михаило, Никола и Лука Николић. Клуб је представљао спортску идеју, али и место окупљања радничке омладине. Клуб функционише кроз чланарине чланова и игранке Културно уметничког друштва „Абрашевић“ са којих су средства упућивана Радничком. Новине о Радничком као добром клубу пишу већ 1927. године када је победио старији и мислило се квалитетнији Трговачки 3:1. Клуб се борио да траје и опстане, до доласка Милорада Арнаутовића. Кројачки радник је 1928. Године дошао у Шабац из Крагујевца где је активно радио на стварању крагујевачког Радничког. Прихватио је место председника и установио правила функционисања клуба.
Деветог дана јула 1931. је прихваћен захтев Спортског клуба РАДНИЧКИ из Шапца да буде део Југословенског ногометног савеза. Сврстан је у другу лигу Новосадског ногометног подсавеза. Управу овог, већ онда лигашког клуба, предводио је Жак Јаков, индустријалац из Шапца. Секретари су Радивој Марковић и Живан Нинковић, а међу осталим члановима управе су Душан Шакић, Видоје Петровић, новинар Драгољуб Јовичић. Прве сезоне је Раднички освојио високо друго место. Наступали су: Мушкиновић, Кучан, Каралић, Д. Станковић, Ј. Станковић, Ж. Станковић, Јоксић, Костић, Мирковић, Попајчић и Дакић.
До окупације тим игра у другом разреду ННП, а део клуба постају, као играчи или чланови управе: Добросав Радосављевић Народ, Вера Благојевић, Драган Срнић, Селе Јовановић, Драгољуб Јеличић, Станимир Јанковић – Цале, Миодраг Девечерски – Зука...

Д. Благојевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa