Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Србија дан после Вучића
ПАНЕЛ ДЕБАТА САВЕЗА МЛАДИХ ШАБАЦ

Србија дан после Вучића

Савез младих шабац организовао је панел дебату „Србија после Вучића“ са представницима омладина српских политичких странака.
Првом панелу који је организован у Музеју шабачких Јевреја, бившој Синагоги, учествовали су представници Уједињене демократске странке, Народне станке, Покрета Двери, Покрета слободних грађана Србије и Покрета за преокрет.
Тема око које су се сви служили тиче се тога да у Србији не постоје институција и да ће изградња поверења у њих бити један од основних задатака нове власти.
- Веома је битно да схватимо да ми немамо државу. Да бисмо је имали треба да имамо неке институције које функционишу. Ми смо фактички једна територија која је ограђена другим државама којом влада једна интересна група окупљена око браће Вучић. После промене власти, прва ствар коју треба да успоставимо је успостављање државе - рекао је Александар Мијаиловић из Уједињене ДС.
Током дебате се више пута чуло да је актуелна власт штеточинска и да је цела земља уништена због њеног деловања.
- Ми нисмо ни свесни какву ћемо ситуацију да затекнемо после њих. Када будемо видели колико су девастирали све институције, све локалне самоуправе, биће потребно да се направи озбиљан инвентар штете коју је СНС нанела свим грађанима Србије. Једини начин да се поврати поверење у људе и у институције да се пред лице правде ставе сви они људи који су починили кривична дела - истакао је Добросав Девић из Двери.
За Стефана Бојичића из ПСГ је једна од најважнијих ствари да се по одласку ове власти усвоји закон о пореклу имовине како би се појасниле ситуације са политичарима који без дана радног стажа имају енормно богатство.
- После одласка ове власти посебна пажња мора да се посвети и запошљавању. Овај проблем се може решити на два начина. Први се тиче преструктуирањем тренутних предузећа и самим тим и радних места. Људе са фиктивних радних места из фиктивних предузећа треба ангажовати на одговарајућа радна места. А, други начин је отварање нових радних места, привлачењем нових инвестиција. Град Шабац је пример да и опозициони политичари знају да раде, јер овде код вас имамо примере инвестиција без државне помоћи - додао је представник ПСГ.
Сашка Радујков из Покрета за преокрет је нагласила потребу државе да поведе рачуна о младима у Србији.
- Потребно је нормализовати животни стандард, да плате буду такве да људи од њих могу нормално да живе. Исто и пензије. Потребно је улагати у младе људе, у образовање, у културу. Ми данас имамо младе који осећају да ово друштво није заинтересовано за њих, да чује њихово мишљење, њихове проблеме, нити показује превелику бригу о њима - напоменула је она.
Петар Митов из Народне странке верује да је потребно наставити и преговоре са Европском унијом.
- Морамо да наставимо преговоре са ЕУ, али и стварно их водити. За шест година преговора затворили смо само два поглавља, док је суседна Хрватска за исти период затворили сва поглавља. Ми нисмо способни да донесемо акциони план о томе шта ћемо све да урадимо да бисмо постали чланица ЕУ - рекао је Митов.
Ово је била прва панел дебата у организацији Савеза младих Шабац .
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa