Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
После превенције присебност најважнија
УЧЕСТАЛИ ПОЖАРИ НА ОБЈЕКТИМА ТОКОМ ЗИМЕ

После превенције присебност најважнија

Од 40 ванредних догађаја које су ватрогасци спасиоци од почетка године имали на територији Шапца, 30 су били пожари, а чак 21 на грађевинским објектима, односно стамбеним кућама и помоћним зградама. “Када дође до пожара важно је не паничити. Уколико је могуће, без довођења себе у опасност, пожар угасити док је још у почетној фази” објашњава командант ватрогасно – спасилачке јединице Шабац Горан Стефановић
УЧЕСТАЛИ ПОЖАРИ НА ОБЈЕКТИМА ТОКОМ ЗИМЕ
После превенције присебност најважнија
Док током летњих и јесењих месеци ватрогасци муку муче са пожарима на отвореном, зима је време када горе димњаци и пушнице. Пракса је показала да због “каиша сланине оде кућа”, а исто се дешава и због неочишћених димоводних канала, односно оџака.
Менталитет нашег народа је такав да најчешће као превентивну меру користи “неће мени да се деси”. Ипак, деси се, не тако ретко. Да до тога не би дошло димњаке треба редовно чистити, а о месу које се суши водити рачуна.
Од 40 ванредних догађаја које су ватрогасци спасиоци од почетка године имали на територији Шапца, 30 су били пожари, а чак 21 на грађевинским објектима, односно стамбеним кућама и помоћним зградама. На срећу, нико није погинуо, нити је било повређених.
Димњак се често запали, али уколико је у добром стању ватра ће остати унутра, али када постоји нека пукотина пожар се лако може проширити на кровну конструкцију, а затим и даље на кућу. Такође, до пожара на кућама долази и због тога што људи суше месо и ложе ватру на тавану кућа! Треба редовно проверавати и инсталације, а грејалице никада не држати близу запаљивих материјала. Наравно, не остављати ни ручак да се кува на рингли, а у међувремену “скокнути” до комшинице или продавнице.
Министарство унутрашњих послова и Министарство просвете већ трећу годину спроводи акцију “Основи безбедности деце” у којој, деци првог, четвртог и шестог разреда предавања, између осталог, држе и припадници ватрогасно – спасилачких јединица. Теме су заштита од пожара и заштита од техничко технолошких несрећа и природних непогода. Едукацијом најмлађих исправља се недостатак знања из ове области настао последњих деценија. Велики број одраслих не зна број хитних служби, ни како се понашају у случају неког ванредног догађаја.
-Када дође до пожара важно је не паничити. Уколико је могуће, без довођења себе у опасност, пожар угасити док је још у почетној фази. Ако је то немогуће изаћи напоље заједно са укућанима, затворити врата за собом, а затим назвати ватрогасце на број 193 и дати прецизне податке о месту, обиму пожара и да ли има угрожених људи, објашњава командант ватрогасно – спасилачке јединице Шабац Горан Стефановић.
Познато је да кисеоник помаже ватри да гори, због тога је важно не отварати прозоре. Када пожар избије у стамбеној згради ходник, степениште и лифтови се понашају као димњак, па никако не треба излазити из стана ако није директно угрожен, а поготову ни случајно не улазити у лифт.
Директно угрожени станови су, сем оног који гори они изнад, испод и поред. Сви који се налазе у другим становима треба да ставе мокро ћебе или пешкир испод врата и изађу на терасу и затворе врата за собом. Некада је довољно отићи код комшије преко пута. Гашење треба препустити професионалцима.
Пожар може да се угаси у почетној фази, али важно је знати и да не сме сваки пожар да се гаси водом. Уколико гори електрична инсталација или електрични апарати, може доћи до струјног удара. Такође, када гори бензин или уље, они остају на површини воде и може доћи до ширења пожара. Тако да, ако се запали нпр. тигањ, најбоље би било на њега бацити мокро ћебе или неки већи одевни предмет.
-Грађани треба да знају да ми крећемо одмах по добијању позива да је избио пожар. Брзина доласка зависи од удаљености и густине саобраћаја, али увек долазимо најбрже што можемо. Такође, не наплаћујемо гашење пожара, тако да не постоји ниједан разлог за одлагање позива, истиче Стефановић.
Подаци кажу да се улагање у превентиву седмоструко исплати. Такође, верује се да је узрок више од 90 одсто пожара настало због људске непажње.

Проблем непрописно паркирање
Пре десетак дана избио је пожар на трећем спрату стамбене зграде у насељу Живинарник. Ватрогасци су се приликом интервенције сусрели са проблемом отежаног приласка згради због непрописно паркираних аутомобила. Нажалост, та слика је уобичајена и мало ко када се паркира размишља о последицама које могу бити много веће од казне паркинг сервиса.


М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa