Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Врхунски аматеризам генерација
ЈУБИЛЕЈ ПОЗОРИШТА “ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ” У БОГАТИЋУ

Врхунски аматеризам генерација

Од деце до корифеја. Трајање седам деценија. Увек праћени савремени токови. – Глумом се штитим од зла, каже један од најстаријих чланова, глумац аматер и руководилац позоришта Бранислав Ковић
Бројне генерације су стварале Аматерско позориште “Јанко Веселиновић” у Богатићу, које је недавно обележило 70 годишњицу постојања. Бољи познаваоци кажу да је време оснивања 1950. година, а прве позоришне представе комедије. Помињу “Ожалошћену породицу”. Један од доајена позоришта, почивши, сељак Звонко Берић је тада дебитовао. Говорио је како га у мачванске глумце, богатићког позоришта довео неки “Ђеда геометар”. Позориште је радило у оквиру Дома културе. Прве кораке на “даскама које живот значе”, овде су учинили многи сељаци, ученици, студенти...Речју чланови Аматерског позоришта “Јанко Веселиновић” у Богатићу, које данас ради у оквиру Културно-образовног центра ове варошице су старости од деце до корифеја, различитих професија.
Са бројних смотри и фестивала позоришта, где су учествовали, увек настојећи да “кују” пријатељство у Богатић су стигле разне награде и признања. Тада би се, кажу живот од аплауза претварао у усхићење. Треба нагласити и то да су увек праћени савремени позоришни токови у борби за остварење врхунских вредности.
- Није захвално издвајати неку представу нити глумца. У богатој историји било је тога доста. Ја сам се потрудио и од 2002. године организујемо “Позоришне дане Миливоје Мартиновић-Мартин. То је на неки начин захвалност свим доајенима позоришне сцене нашег позоришта, којих је у богатој историји било много. Захвалност је то и свим глумцима аматерима који део свог слободног времена посвећују позоришту. Срећан сам што помажу да постојимо, каже Бранислав Ковић, глумац аматер, данашњи руководилац позоришта. Недавно је и сам прославио три деценије рада, а за то време играо је у скоро 50 представа. Посебно се издвојио монологом поручника Тасића, који је говорио веома сугестивно у преко 200 наступа.
- Некако се кад глумим осећам заштићено од свих зла. Овде смо као једна породица и трудимо се да склапамо и негујемо пријатељство. Наравно, повезује нас и велика љубав према позоришту али још једном бих изразио велику захвалност свим глумцима аматерима. Друштвена заједница мора то да има у виду и увек награђује ове вредне ентузијасте, додаје Ковић.
А да је будућност овог позоришта блистава, један од доказа је и постојање омладинске сцене која бележи врхунске резултате, где год да се појави.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa