Инфо

6. фебруар 2020.6. феб 2020.
ПРВА СЕДНИЦА САВЕТА МАЧВАНСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА
ПРВА СЕДНИЦА САВЕТА МАЧВАНСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

ПРВА СЕДНИЦА САВЕТА МАЧВАНСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Током 2019. године одржано је осам седница Савета , што је у односу на друге Управне округе много већи број. Теме које су биле присутне на овим седницама су од значаја за све наше локалне самоуправе, а неке од њих, због важности , поново ће се наћи на дневном реду Савета
Прва седницa Савета Мачванског управног округa у овој години, одржана je четвртак 30. јануарa у Крупњу, у сали за састанке Музеја Старо здање.
Седници Савета su поред начелника округа Владана Красаваца и представника локалних самоуправа, присуствовали и Иван Бошњак, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе, представник предузећа "Globomax“, Ивана Јелић, консултант за прекограничну сарадњу и Вјекослав Стевановић из општине Братунац.
Централна тема Прве Седнице Савета била је усвајање Извештаја о раду Савета за 2019 . годину и планиране активности за 2020. годину.
Реализација и планови
Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац je пре изјашњавања чланова Савета о предложеном Извештају o раду изнео кратак преглед активности Мачванског управног округа, које су биле током 2019. године. Потом се захвалио се члановима Савета на сарадњи током које је изграђен један квалитетан однос међусобног поштовања, што је допринело и ефикаснијем раду Савета., док је према министарствима успостављена добра комуникација,што је резултирало подршком од стране одговорних у свим министарствима којима се Управни округ обраћао по разним питањима и темама.
Током 2019.године одржано је осам седница Савета , што је у односу на друге Управне округе много већи број. Теме које су биле присутне на овим седницама су од значаја за све наше локалне самоуправе, а неке од њих,због важности, поново ће се наћи на дневном реду Савета.
-Изградња и регистрација хелиодрома заинтересовала је највећи број локалних самоуправа, а неке су већ предузеле активности у циљу реализације овог пројекта. Унапређење развоја села и задругарства такође је од великог значаја за наше локалне самоуправе, јер се једино на тај начин може сачувати српско село и опстанак и останак младих у селу. Са овом темом Управни округ ће се сусрести и у овој години ,како би се помогло људима који су остали на својим огњиштима.
Функционисање и унапређење цивилне заштите од значаја за све наше грађане, па ћемо се заједно са локалним самоуправама и ове године бавити овом проблематиком.
Изградња водоводне и канализационе мреже и постројења за прераду отпадних вода је тема која је започета на самом крају 2019.године.Тема ће бити актуелна и у овој години, а обавеза локалних самоуправа је да сагледају стање у овој области и доставе потребне податке, како би њихови предлози ушли у Акциони план за наредни период.
Треба поменути и велики Пројекат збрињавања комуналног отпада и прикључење локалних самоуправа Лозница, Крупањ, Мали Зворник и Љубовија комуналној депонији Каленић. Претходно су Коцељева и Владимирци ушле у овај Пројекат. Град Шабац и општина Богатић проблем са комуналним отпадом решиле су припајањем депонији Срем Мачва.
Мачвански управни округ је имао активности и у области саобраћајне инфраструктуре,где је много урађено, а са радовима ће се наставити почетком грађевинске сезоне- навео је начелник Мачванског округа најзначајније теме са прошлогодишњих седница Савета и додао:
-У оквиру Акционог плана 2020. до 2025. године, уврштено је изградња брзе саобраћајнице Шабац-Лозница и мост преко реке Саве. Са седнице Савета је апеловано на све локалне самоуправе преко чије теритирије пролази брза саобраћајница, да активно учествују у овом значајном пројекту и пруже сву неопходну техничку помоћ у његовој реализацији. Ту је и помоћ државе Србије општинама Богатић и Владимирци у пројектима експлоатације геотермалних ресурса.
Наставиће се унапређење сарадње са ПУ Шабац, начелником БИА, начелником ВБА, командантом касарне у Шапцу и Војском Србије.
На самом крају 2019. године спроведена је хуманитарна акција за српску децу у Републици Хрватској у којој су учествовале све локалне самоуправе осим града Шапца. Том приликом су обезбеђени новогодишњи и божићни пакетићи за српску децу и на ову акцију Мачвански управни округ је посебно поносан. Поменута је и посета деце из Вуковарско -сремске жупаније, која су провела три дана обилазећи културно историјске и природне лепоте Крупња, Љубовије и Малог Зворника, а смештај је обезбедио Владика Лаврентије у Соко Граду. И за ову годину планирана је посета српске деце из ове жупаније, током лета, у време "Мобе" која се традиционално одржава у манастиру Соко.
Мачвански Управни округ је био присутан на свим академијама и манифестацијама у Јасеновцу, Кућанцима, родном месту Патријарха Павла приликом освештавања родне куће Патријарха, Пакрацу, Вуковару и са овим посетама ће се наставити и убудуће.
У наставку излагања, начелник Владан Красавц је изразио захвалност медијима за објективно и благовремено информисање свих наших грађана о активностима које Управни округ спроводи и реализује.
Иван Исаиловић, председник општине Крупањ, је у име домаћина поздравио све учеснике, државног секретара Ивана Бошњака и истакао изузетно квалитетну сарадњу са Владаном Красавцем. Сардања је резултирала добрим пројектима као што је Пројекат Регионалне комуналне депоније Еко Тамнава. Изразио је задовољство што је на првој седници Савета присутан и представник града Шапца у коме је и седиште Управног округа.
Ненад Бесеровац, председник општине Богатић, је нагласио да је сарадња са Владаном Красавцем изузетно добра,а седнице Савета су квалитетно припремљене,са темама које су од значаја за све локалне самоуправе.
Питања од
локалног значаја
Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе, Иван Бошњак, је изразио задовољство што су сви представници локалних самоуправа присутни у Крупњу, јер то је место где се разговара о питањима која су од значаја за локалне самоуправе,размењују идеје и дају предлози. Све похвале су упућене на досадашњи рад Владана Красавца, који је показао нов квалитет и велику енергију у руковођењу Управним округом.
Посебно је истакао да локалне самоуправе треба да узму учешћа у активностима у којима треба помоћи српском народу и ван граница Србије. Добар пример је посета нашим сународницима у Вуковару.
Државни секретар је обавестио присутне да је престао је да важи Закон о максималном броју запослених,чиме ће сви субјекти, који имају потребу запошљавања, имати олакшан начин запошљавања. Подстакао је локалне самоуправе да се квалитетним образложењем обрате ресорном министарству у погледу новог запошљавања.
Државни секретар је навео и да ће бити објављен Јавни позив за конкурсе за локалне самоуправе и да ће из Буџетског фонда од игара на срећу бити на располагању 520 милиона динара, за четири области за које се може конкурисати пројектом.
-Једна од области за коју се може конкурисати је и дигитализација рада локалних скупштина. Наводи пример града Чачка, који је два пута узастопно конкурисао за финансијска средства из овог фонда, а средства су искоришћена за дигитализацију рада Скупштине града. Ради се о значајним финансијским средствима и предлаже да локалне самоуправе узму учешће квалитетним пројектима. У Буџетском фонду ће бити и део средстава за националне мањине- изјавио је Бошњак и изразио захвалност локалним самоуправама што су присуствовали догађајима у Јасеновцу, Вуковару, Кућанцима, Пакрацу, Западној Славонији и другим манифестацијама.
-Овим је уважен позив Министарства државне управе и локалне самоуправе и начелника Владана Красавца, а дата је подршка нашем народу и ван граница Србије. И ове године ће бити одржане бројне манифестације, па позива све присутне да се одазову и присуствују као подршка нашем народу- каже Бошњак.
Радован Дивнић,заменик градоначелника Лознице,похвално се изразио о свим седницама Савета Мачванског управног округа, како за њихову организацију тако и за тематику која је била присутна претходне године.Истиче велику улогу начелника Владана Красавца, који је својим деловањем обезбедио хармонију у раду Савета.
-У овој години нам предстоје активности везано за отварање рудника јадарита, изградњу брзе саобраћајнице Шабац- Лозница,експлоатацију геотермалних вода и бројне друге активности- истиче Дивнић.
Седнице савета
место дијалога
Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца, је навео да нема оправдања што представници града Шапца нису учествовали у раду Савета у прошлој, 2019. години и изјавио да ће убудуће бити присутан на овим седницама, јер су оне корисне и право место за решавање великог броја питања.
-Прекогранична сарадња је добра тема и град Шабац већ неколико година учествује у Европским пројектима. Подржава иницијативу да се наш народ у Хрватској помаже и посећује кад год се укаже прилика- истакао је Пајић и изразио жаљење жаљење што град Шабац није учествовао у хуманитарној акцији прикупљања пакетића за нашу децу у Вуковарско-сремској жупанији.
Након дискусије Усвојен је Извешатај о раду Савета Мачванског управног округа за 2019. годину.
У наставку седнице Владимир Николић, из Сенте,представник Предузећа "Globomax" које се бави послом производње и постављања система за електронско вођење седнице и бројање гласова , вођење записника на седницама у дигиталној, аудио и писаној форми представио је систем електронског вођења седница, а у Србији је до сада десет локалних самоуоправа поставило овај систем.
Начелник Мачванског округа, Владан Красавац је затворио седницу речима да сви присутни првенствено морају да воде рачуна о грађанима, којих је на територији Управног округа око 320.000. Брига о њима је на првом месту.

ЗАКЉУЧЦИ СА СЕДНИЦЕ САВЕТА
Усвојен је Извештај о раду Савета Мачванског управног округа за 2019. годину.
У току 2020. године реализовати теме започете у 2019.години,а од интереса су за све локалне самоуправе Мачванског управног округа;
Наставити са активностима у прекограничној сарадњи и сарадњи са ЗВО у Вуковару.


ИЗ КАБИНЕТА ВЛАДАНА КРАСАВЦА, НАЧЕЛНИКА МАЧВАНСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa