Инфо

12. март 2020.12. мар 2020.
Заштита од бујичних поплава
ПРОЈЕКАТ УРЕЂЕЊА МАЊИХ ВОДОТОКОВА
ВРЕДАН ГОТОВО 120 МИЛИОНА ДИНАРА

Заштита од бујичних поплава

У прочишћавање Раснице, Лукинца, Лукића потока, Сумијевца и Црквина, у проширења протицајних профила и изградње заштитног појаса биће уложено готово 120 милиона динара, а рок за завршетак радова је око четири месеца
Прошлогодишње бујичне поплаве почетком јуна месеца, које су на делу коцељевачке општине нанеле велике штете јавним установама, привреди и домаћинствима, иницирале су израду и реализацију пројекта уређења мањих водотокова у Коцељеви. Радови на водама другог реда су у току а у овој локалној самоуправи напомињу да су озбиљно схватили сваку опомену природе и крајње одговорно приступили решавању проблема.
У прочишћавање Раснице, Лукинца, Лукића потока, Сумијевца и Црквина, у проширења протицајних профила и изградње заштитног појаса биће уложено готово 120 милиона динара, а рок за завршетак радова је око четири месеца.
–Процена општинске комсије да су штете проузроковане изливањем вода другог реда које се догодило 3. јуна прошле године око 50 милиона динара, а Канцеларија за јавна улагања је на основу извештаја ове комисије определила одређена средства. Завршене су све неопходне предприпремне радње и радови, које изводи водопривредно предузеће Ерозија Ваљево, су започети у првој половини фебруара- рекао је начелник одељења за привреду, пољопривреду, саобраћај и туризам Миодраг Тадић.
Пројектом је предвиђена регулација Раснице узводно од регулисаног дела до Лукића потока, односно до новоизграђеног моста на овом току другог реда у дужини од око километар колико ће бити уређен и ток Сумијевца. Лукинац је прошле године нанео озбиљне штете не само на објектима у околном насељу већ и у привредним погонима те ће највећи део овог водотока бити ревитализован од Клисуре дуж магистралног пута до индустријске зоне у дужини од око 2,5 килеметара. На Лукинцу ће бити изграђена и преграда на локацији изнад насеља Клисура и то би требало да у великој мери ублажи налет бујичних вода.
Тадић је оценио да је реч о пројекту којим ће бити регулисана прилична дужина токова другог реда, а реализација изискује озбиљна новчана средства која ће се уложити у мање реке и потоке, што се раније, како је рекао, вероватно никада није догодило.
–У склопу пројекта које раде Србија воде са водотоцима првог реда наслоњен је и водоток другог реда, Расница, притока Тамнаве и у њему је дефинисана изградња једног заштитног, одбрамбеног зида крај Раснице од моста код Ловачке улице до ПУ Полетарац. Реч је о бетонском зиду висине око 70 центиметара који је армиран, има одређену стабилност, тако да ће онемогућити потенцијално изливање реке у насеље. Такође ће се у Омладинској улици код вртића поставити и мобилне заштитне преграде да, уколико ипак дође до изливања, могу бити подигнуте монтажне баријере које се брзо постављају у циљу заустављања поплавног таласа. Поред заштитне улоге бетонског зида на појединим местима, на сваких стотињак метара, поставићемо и клупе тако да ћемо практично направити и шеталиште које изискује и јавну расвету како би тај појас добио своју пуну функцију и користио се у сврху шеталишта и рекреације- објаснио је Тадић.
Председник општине Душан Илинчић подсетио је и на радове у Каменици на реци Козарици на којој је у потпуности уређен и проширен протицајни профил.
–Захваљујући свим овим радовима, али и свим досадашњим пројектима на реци Тамнави и њеним притокама, ући ћемо много спремнији у кишни период године када смо имали проблеме са изливањем мањих корита и бујичним поплавама. Конфигурација терена је таква да се приликом наглих и обилних падавина у тренутку са околних брда слије огромна количина воде која излази из корита и плави околину. Нико не може да каже да ћемо бити апсолутно заштићени, али са сигурношћу можемо да тврдимо да су шансе за изливање сада далеко мање- поручио је Илинчић.
Чини се да је Коцељева као локална заједница извукли поуке из претходног периода и сада инсистира на превенцији али је истовремено неопходно да сваки члан друштва промени свест и ради на очувању животне средине јер је природа у неколико наврата веома сурово узвратила на људску немарност и бахатос.
–Зарасла корита и нагомилано смеће су некада била уобичајена слика дуж река. Данас је то далеко другачије али је и даље присутно у мањем обиму на одређеним локацијама. Прописи у области заштите животне средине када је реч о амбалажи се мењају и ту ће се дешавати промене које ће вероватно утицати на смањење ове појаве. Мислим да, ако је неки систем уређен, онда и грађани у мањој мери нарушавају околину јер свима нам је у интересу да, осим што је нешто функционално, буде и лепо и уредно- поручио је начелник одељења за привреду, пољопривреду, саобраћај и туризам.
В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa