Инфо

12. март 2020.12. мар 2020.
Победа над свим баријерама
АКЦИЈА СРПСКОГ ФИЛАНТРОПСКОГ ФОРУМА

Победа над свим баријерама

Борба против свих ограничења за особе са ивалидитетом. Градски базен ускоро добија специјализовани лифт. Спорт важан за психофизичко здравље ове популације. Београдски маратон отвара врата за њих
Инвалидитет, урођен, или стечен, усмерава живот посебним трасама, намећући, природом одређена ограничења. Срећом, развојем науке и захваљујући иновативности проналазача, налажени су начини да се и овој бројној популацији учине доступним различите могућности подизања квалитета живота. Годину 2020. Српски филантропски форум (СФФ), као и Савез за филантропију Владе Републике Србије прогласио је годином борбе против баријера свих облика за особе са инвалидитетом. Форум који окупља више хуманитарних организација започео је акцију прикупљања средстава да сви затворени базени у Србији добију одговарајући лифт за инвалиде.
-Градски базен у Шапцу је један од 90% постојећих у Србији који нема, односно који није имао лифт. С великим задовољством могу да кажем да смо, уз помоћ више привредника и компанија из Шапца сакупили потребну количину новца, око десет хиљада евра, те ће овдашње пливалиште ускоро добити лифт намењен особама са инвалидитетом, те ће једна важна и здрава активност као пливање бити доступна свима – истакао је приликом недавне посете Шапцу Веран Матић, председник Српског филантропског форума.
Важност спорта за људе са неким обликом инвалидитета је вишеструка. Кроз тренинг доприносе психофизичком здрављу и подижу квалитативно садржај свакодневице, односно квалитет живота.
-Пуног срца могу да кажем да је Шабац један од ретких градова који има квалитетне услове за интеграцију особа са инвалидитетом. Наша борба је да једна по једна установа постану доступне популацији којој и ја припадам, како би интеграција била потпуна. Поносан сам што смо опет један од малобројних градова који имају Спортски савез особа са инвалидитетом. Имамо подршку Градске управе, задовољавајући буџет, а у Соколском дому смо добили своје просторије и услове за тренинг – рекао је секретар Удружења параплегичара Мачванског округа Славиша Савић.
Од недавно, спортска породица Шапца богатија за инклузивни спорт баскин, настао у Италији, а наш град је први у Србији оформио селекцију.
-Посвећени смо развоју спорта за особе са инвалидитетом, а посебност баскина је што своје место може да нађе баш свако. Имамо подршку Спортско савеза Шапца, услове за рад и тренинг, инструкторе одговарајућег степена образовања и у плану је и промоција овог спорта у остатку Србије, као и пријатељска утакмица против екипе из Италије – наводи Живан Милошпевић, мастер професор физичког васпитања.
Иако многи не могу да виде спону између маратона, као најтеже атлетске и спортске дисциплине и инвалидитета, она је присутна и СФФ је посвећен промоцији могућности њиховог учешћа на Београдском маратону.
-Шабац је први град у коме промовишемо акцију о којој сам говорио, али и први у коме представљамо платформу Београдског маратона, такође ове 2020. године фокусирану на повећање броја учесника међу популацијом особа са инвалидитетом. Циљ је да буде најмање 2.000 учесника из целе Србије, наравно, у складу с могућностима. Већ смо имали особе које болују од мултипла склерозе и истрчали су читав маратон, полумаратонце са великим оштећењем вида, а ту је и трка задовољства која је доступна свима, да трче, ходају, није важно како, али да пружимо свима енергију и радост и укажемо на пут равноправности – додаје Матић.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa