Инфо

12. март 2020.12. мар 2020.
Променада кроз историју Шапца
Свечано отворен Винаверов трг

Променада кроз историју Шапца

„И сви су, када су били највећи, стварали свет, а не реконструисали свет, градили васељену, а не прецртавали оно чему је, у најбољем случају, други неимар део полазне могућности.“
(Станислав Винавер)
Станислав Винавер је свет, Европа, модерно доба које сви толико дуго ишчекујемо на нашим просторима. Све оно о чему је писао, стварао, то смо ми данас, то је Шабац, град добрих прилика и бољег живота - рекао је градоначелник Небојша Зеленовић у свом обраћању поводом свечаног отварања новог градског трга.
-Трг Станислава Винавера је ново место у Шапцу које смо остварили заједно, јер смо грађани слободног духа, слободних мисли. Ово је наш начин да се одужимо великом књижевнику и ерудити који је име родног града понео у свет. Због тога сам веома поносан, као и на чињеницу да Винавер носи идеју о слободи и способности људи да се изборе за бољи живот. Ми то и данас чинимо, јер се залажемо за бољи живот који се огледа у плаћеним пословима и компанијама које долазе, снажним инвестицијама у инфраструктуру, вртићима без листе чекања, приликом да грађани непосредно одлучују, значајним издвајањем средстава за културу, изградњом паркова за децу, шеталиштем крај реке, и једнаким условима за све, како на градском, тако и на сеоском подручју. Шабац може да буде пример свима у Србији - закључио је градоначелник.
Милица Винавер Ковић, унука Станислава Винавера, професор Филолошког факултета, стојећи испред грађевинског подухвата посвећеног њеном претку, истиче да је промена у архитектури Шапца видљива, а да је Трг круна у чувању успомене на живот и стваралаштво.
-Град Шабац је Станиславу посветио више од бисте, или споменика и ово је производ вишедеценијског напора који се улаже у очување сећања, неговања традиције његовог лика и дела. Због тога сам веома захвална грађанима и челницима Шапца. Сматрам да је ово права променада кроз историју Шапца, од 19. века до данас. Фасцинирана сам модерним изгледом, а оно што ме посебно радује то што је зеленило враћено у јавни простор. Трг је улагање у културу и потпуно одговара поетици Винавера у својој „уређеној неуређености“.
Једно од најпознатијих дела Винавера „Громобран свемира“ било је инспирација и полазиште за Трг, али у свом материјализованом облику носи и скривене поруке књижевног узора.
-Са првим пролећним данима и трг ће добити свој коначан облик и изглед. Идеја је била да креирамо простор који ће бити доступан грађанима и погодан за коришћење. Као што обично бива, деца су прва имала прилику да уживају у тек постављеној трави, замишљеној као оаза за одмор од ужурбаног градског живота. Оно што многе сигурно занима су бројке на клупама, а оне су записане у збирци прича „Громобран свемира“ - појаснила је архитекта Милена Зиндовић, идејни творац архитектонског решења посвећеног знаменитом Шапчанину.
Целокупан литерарни опус Винавера обележен је симболима, а у свемиру који је саткала мисао великог аутора, заштита хармоније је константа. Кроз музику, душу и симфонију универзума чланови београдског јеврејског Хора „Браћа Барух“ представили су спој аниме и порекла знаменитог Шапчанина.
Слојевитост и сложеност новог градског венца, употпуњен је модерним мобилијаром и часовником који је даровала компанија „Промекс“ поводом 30 година свог постојања.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa