Инфо

7. мај 2020.7. мај 2020.
Нераскидива веза села и града
Црвено злато шабачког краја спремно за извоз

Нераскидива веза села и града

Под засадима јагода у шабачком крају 1500 хектара. Више од 2000 породица обезбедило извор прихода. Подршка Града кроз субвенције за дубинске бунаре
Узгајање јагода у шабачком крају одавно је породична традиција у сеоским газдинствима, али је приметан значајан ангажман оних којима ово није примарни извор прихода. Сваке године површине под овим воћем знатно се проширују, те тренутно пољопривредници на око 1500 хектара негују “црвено злато”. Сунчанe падине Цера, састав земљишта, и могућност наводњавања дају јагоди из Поцерине посебан укус, тврде произвођачи, али и купци.
Капацитети производње превазилазе потребе домаћег тржишта, а локални јагодари своје мајско благо извозе у земље западне Европе. Ипак, већи део производа одлази у Русију. Осим количине квалитет је значајан фактор и гарант пласмана.
Судећи по врхунском роду, сигурним купцима и све већем броју засада, евидентно је да шабачки воћари нису погрешили приликом избора културе за узгој. Садња јагода даје солидну зараду, почетна улагања се брзо враћају, али је све чешћа пракса да се засад обавља након прве године.
Иако временске прилике нису у потпуности погодовале биљкама сезона бербе на отвореном започела је са првим мајским данима.
У поцерском селу Грушић скоро свако газдинство може да се похвали плантажом јагода, али и вишедеценијским породичним искуством у производњи. Ових дана домаћини вредно убирају прве плодове свог рада. Иако је било страха, недоумица због епидемиолошке ситуације и ванредног стања у земљи, долазак откупљивача и отварање тржишта умирио је произвођаче.
Јовиша Тешић из овог села на око 60 ари гаји јагоду. Оптимиста је да ће цена бити адекватна како би се оправдала улагања.
-За сада је добра откупна цена, очекујемо да ће тако и остати до краја сезоне како бисмо вратили уложено и наредне године подигли нове засаде - појаснио је Тешић, и додао да је узгој јагода веома атрактиван због, бар како сви наводе брзог повратка уложених средстава у производњу, али не може се занемарити почетна финансијска констуркција када природа даје финалну реч. Откупна цена није увек адекватна, али се од садње не одустаје.
-Хладно време није погодовало воћу, и било је питања, да ли треба да се улаже, или не, и да ли ће се тржиште отворити за извоз. Откуп је тек кренуо и цена је била од 250 до 300 динара. У наредним данима сигурно ће доћи до неких промена када пристигну веће количине.
Уколико се производња заснива на добром садном материјалу, уз поштовање савета стручњака, примену одговарајуће агротехнике као што је наводњавање остварује се сигурна добит тврде из Одељена за пољопривреду града Шапца.
-Пољопривредни произвођачи увек могу да рачунају на подршку Града и Одељења за пољопривреду, од логистичке до финансијске. Доказ за ово је и значајан број јагодњака од када је више бунара, што је једна од најбољих инвестиција, не само на територији Шапца, слободно могу да кажем и у држави. Више од 2000 породица је обезбедило сигуран извор прихода узгојем јагода. У будућности настављамо са овом добром праксом. У плану је да домаћинствима у Мачви омогућимо да ратарске културе које гаје заливају и тако остваре већи профит - наводи Зоран Милетић из Одељења за пољопривреду.
Без система за наводњавање (кап по кап) није могуће одржати засад, те су пољопривредници решење пронашли у дубинским бунарима субвенционисаниим од стране Града. На овај начин снабдевају биљке потребном водом и прихрањују их, а тако постижу квалитет рода потребан за пласман на тржиште.
-Пре двехиљадите у шабачком крају узгој јагода је био на знатно мањим површинама него сада. Захваљујући дубинским бунарима пољопривредници су повећали своје засаде и тренутно на годишњем нивоу могу по хектару да остваре добит од 8 до 12 хиљада евра. Самим тим је и обрт капитала ових произвођача на територији Шапца од 25 до 30 милиона евра годишње, а добит око 10. Град је у субвенције за копање дубинских бунара уложио 1,5 миона евра, исто толико и произвођачи. Више од 700 пољопривредника је искористило ову погодност и то је разлог што су јагодњаци сада на површини од 1500 хектара. Наш план је да и домаћинима у Мачви омогућимо да кроз систем плитких бунара зараде додатних 1000 евра по хектару - рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић нагласивши да је Град увек спреман да помогне прозвођачима.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa