Инфо

14. мај 2020.14. мај 2020.
СТАБИЛНА  СИТУАЦИЈА
завод за јавно здравље

СТАБИЛНА СИТУАЦИЈА

Број оболелих на 100.000 становника, тзв. стопа инциденце на територији Мачванског округа износи 46,4 оболела на 100.000 становника, док је у Србији 144,8/100.000. Највиша стопа је у Шапцу, док у Богатићу нема регистрованих оболелих. Највише су обољевали мушкарци просечне старости 47 и жене старости 51 годину
Епидемиолошка ситуација у Мачванском округу је стабилна. Последњи позитивни случај коронавируса забележен је 6. маја, истакнуто је на конференцији за новинаре у Заводу за јавно здравље Шабац.
- Достигли смо плато криве и спољштили је. Нисмо имали експлозивни раст, захваљујући мерама самоизолазије и карантина, као и оним које смо примењивали према свима који су били у ризичним категоријама потенцијалних носилаца вируса, изјавио је MSc dr Бранко Вујковић, вд директора Завода за јавно здравље Шабац.
Број оболелих на 100.000 становника, тзв. стопа инциденце на територији Мачванског округа износи 46,4 оболела на 100.000 становника, док је у Србији 144,8/100.000. Највиша стопа је у Шапцу - 64,9/100.000, док у Богатићу нема регистрованих оболелих. Највише су обољевали мушкарци просечне старости 47 и жене старости 51 годину. Најстарији житељи Мачванског округа били су најодговорнији у поштовању мера које је прописао Кризни штаб, тако да је најрањивија популациона група била заштићена.
Од проглашења пандемије до данас тестирано је око 3.000 случајева у Мачванском округу.
- Имали смо велику срећу с обзиром да је Ветеринарски специјалистички институт Шабац преузео тестове, што нам је олакшало рад и донело брже резултате тако да смо све контакте могли да издвојимо на време и зауставимо ширење вируса. Највећи проблем настаје када нема правовремених резултата, рекла је др Драгана Радојичић.
Масовног тестирања за сада нема.
- Можда ће бити у току у лета, у вези са серопрофилаксом. За сада се ради пилот студија у циљу испитивања процента асимптоматских случајева. С обзиром да је на добровољној бази, не можемо поуздано знати да ли ће међу узоркованима бити оних код којих ћемо открити постојање антитела, додала је др Радојчић.
У Заводу за јавно здравље укупно је спроведено 58 хигијенско епидемиолошких надзора, упућено 54 дописа са предлогом мера локалним штабовима и здравственим установама. Одсек за ДДД дезинфиковао је више од 20.000 метара квадратних и обучио 32 лица за примену мера дезинфекције.
На сајту Завода за јавно здравље укупно је објављено 22 текста и 8 постера. На званичном фејсбук налогу објављене су 184 информације од периода увођења ванредног стања. У писаним медијима објављено је 26 чланака.
Од укупног броја 2973 узоркованих на територији Мачванског округа, Завод за јавно здравље Шабац узорковао је 1238. Након обуке, 115 здравствених радника запослених у здравственим установама са територије Мачванског округа узорковало је 1735 узорака. Претходна седмица (од 04.05. до 10.05) била је рекордна, с обзиром да је узорковано 974 узорака, од чега је Завод узорковао 340.
Иако је епидемиолошка ситуација у Мачванском округу стабилна, то не значи да опрез није потребан. Требало би се придржавати препоручених, флексибилних мера попут одржавања физичке дистанце и заштите у затвореном простору. Уколико имамо било какве респираторне тегобе, требало би да избегавамо одлазак на посао, да носимо маску када излазимо напоље, а пре свега, да се јавимо изабраном лекару, истакнуто је на данашњој конференцији.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa