Инфо

14. мај 2020.14. мај 2020.
КЉУЧНЕ ОДЛУКЕ СЛЕДЕ
ФУДБАЛ: НАСТАВАК СЕЗОНЕ

КЉУЧНЕ ОДЛУКЕ СЛЕДЕ

Опције су да Супер лига наредне сезона има 16, 18 или 20 клубова. Свака солуција има и предности и мане. Проширење лиге разводњава квалитет
Можда већ вечерас, свакако у најскоријем периоду биће нам познато све по питању изгледа Супер лиге и Прве лиге Србије, односно формата за сезону 2020/2021. Претходна седница Фудбалског савеза једино је решила питање наставка регуларног дела сезоне и елиминисала плеј оф и плеј аут доигравање. Јасно је да су преостала још четири кола, да ће прво од њих бити одиграно 30. маја и то је, отприлике, то што знамо.
Много значајнија одлука за наш фудбал, а посебно шабачку МАЧВУ је колико тимова ће бројати наредне сезоне Супер лига, јер актуелна позиција и преостали фонд расположивих бодова не дају могућност „црвено-црнима“ да имају мирну завршницу. Изјашњавају се клубови, а потом одлуку о броју екипа доноси Извршни одбор ФСС.
Уколико идеја о 16 екипа добије највећу подршку, шансе Мачве за опстанак су минималне, готово теоретске. У овом случају би последње две екипе домаће лиге директно биле елиминисане у Прву лигу, док би 13. и 14. тим на табели игали бараж са четвртопласираном и трећепласирамом екипом другог ранга. Иако квалитет домаћег фудбала није на нивоу довољном да се лига укрупњава, оваква одлука би отела седам кола у којима би екипе имале шансу да изборе спас, а све услед прекида који нико није желео.
Осамнаест екипа наредне сезоне у Супер лиги значило би да би два последњепласирана тима добили још једну шансу да задрже статус члана највишег ранга. Они би по завршетку сезоне, против трећепласиране и четвртопласиране екипе Прве лиге играли мечеве за опстанак/промоцију. С обзиром на околности, можда и најреалнији сценарио који чува, донекле, интегритет такмичења и пружа нову шансу неким клубовима. Наравно, бројност је на страни слабости, као и већи број клубова који ће испасти у наредној сезони.
Опција три је 20 суперлигаша од јесени. Оваква одлука била би најсличнија оној из 1999. године. Нико не би испао из лиге, четири нова члана би пристигла. У окрњеној сезони и сликом прилика убрзаном крају, овако не би било оштећених, но последња четири кола не би имала смисао, а добили би велику Супер лигу из које би чак пет тимова испадало наредног пролећа.
Наравно, могуће су и модификације система по коме ће се попунити бројност која добије подршку и постане званична. Одлука ће бити позната и све што остаје је нада, нада да ће бар бити реалне шансе да овдашњи клуб задржи место у елити и покаже има ли квалитет за то или не, али и нада да у ситуацији када ће већина тимова бити без мотива у завршне четири рунде, бити довољно такмичарски мотивисана да одиграју спортски до краја. То ће бити први тест интегритета лиге. Без њега је сваки заостатак ненадокнадив.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa