Инфо

28. мај 2020.28. мај 2020.
Помоћ пољопривредним газдинствима кроз олакшан приступ новчаним средствима

Подстицај и подршка за произвођаче

Финансијска помоћ у складу са Уредбом о новчаној помоћи пољопривредним газдинствима у циљу ублажавања последица насталих услед пандемије изазване вирусом корона. Олакшан приступ коришћењу кредита у отежаним економским условима, са субвеницонисаном каматном стопом, пријава до 1. новембра
Како би ублажила последице пандемије на пољопривредну производњу и помогла произвођачима Влада Републике Србије средином априла донела је Уредбу о новчаној помоћи пољопривредним газдинствима, као и Уредбу о финансијској подршци пољопривредним газдинствима кроз олакшан приступ коришћењу кредита у отежаним економским условима. Преко Управе за аграрна плаћања произвођачима је на располагању 2,6 милијарди динара за ублажавање последица кризе изазване вирусом корона.
Значај део средстава је већ уплаћен на рачун пољопривредника, а кредитни фонд са субвенционисаном каматном стопом за заинтересоване који испуњавају услове доступан је до првог новембра текуће године. О олакшицама, подршци ресорног Министарства и поменутим уредбама за „Глас Подриња“ говори директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић.
-Уредба је покрила три најугроженија сектора (узгајиваче поврћа у заштићеном простору, пчеларе старије од 70 година и прерађиваче млека). Ове групе су изабране, јер произвођачи поврћа нису могли своје производе да пласирају на пијацама што је значајно утицало на њихове приходе; пчелари због старосног ограничења нису могли да обилазе своје кошнице, а мали произвођачи млека нису били у могућности да млеко допреме до купаца - истиче Биљана Петровић, и напомиње да су пољопривредници на основу пријављене сетвене структуре, или пријављеног сточног фонда добили средства.
-За пољопривреднике је важно да знају да је на основу уписаних површина у сетвеној структури, или сточног фонда у Управи за трезор урађен пресек стања на дан доношења Уредбе, те је на основу тих података вршена додела средстава. Уколико постоји нека недоумица, или грешка пољопривредници могу да се јаве на нашу имејл адресу како бисмо утврдили неслагање у подацима. Молба је и за све оне који су мењали банковне рачуне да се јаве како би новац био уплаћен на одговарајући рачун. Наравно, ако на средства имају право према важећој Уредби - појашњава Биљана и додаје да су средства за опредељена повртарску производњу уплаћена на рачун око 10.000 газдинстава, док је 7.000 пчелара остварило право на финансијску подршку.

Уредба о једнократној помоћи
Уз једнократну помоћ кроз наведену уредбу за поменуте три најосетљивије категорије пољопривредника на чију производњу и пласман добара је пандемија највише утицала, Министарство је предвидело и новчана средства за субвенционисање каматне стопе кредита.
-Ковид уредба је помогла да се промовишу кредити које Министарство нуди годинама уназад, уз субвенционисану каматну стопу. Олакшица је сада дата за кредите са наменом набавке репроматеријала, обртних средстава и ликвидност са каматном стопом од један одсто и роком отплате до 36 месеци и грејс периодом од 12 месеци. До сада су постојале различите одредбе које су пољопривредници испуњавали, и каматна стопа је износила, један, или три одсто, а сада је за све један. Пољопривредници могу у својој банци поднети захтев за кредит до 3.000.000 милиона динара за ликвидност, и није потребно да за то доставе доказ. Наравно, треба поменути да свака банка контролише на који начин се средства улажу и да ли је инвестиција оправдана. Управи за аграрна плаћања банка доставља захтев за субвенционисање каматне стопе. Такође, пољопривредници могу да добију средства путем кредита до 6.000.000 милиона за набавку репроматеријала, других обртних средстава и тада су дужни да банци доставе профактуру, или уговор о купопродаји, уколико купују животиње. Каматна стопа од један одсто је нешто што би требало да искористе, али у складу са својим могућностима, договору са банком. Динамика, рок отплате је нешто на шта треба да обрате пажњу. Планирано је да овакав вид помоћи траје до 1. новембра, или утрошка средстава, а има их сасвим довољно за се заинтересоване.

Програм субвенција
Уредбе и правилници на основу којих се спроводи програм субвенција су конципирани тако да нуде пољопривредницима више могућности, а једна од њих је набавка нове механизације како би унапредили своју производњу.
-Пољопривредник треба да има у виду да има право на повраћај од 50 одсто, уколико је куповина у оквиру прихватљивих инвестиција и уколико поднесе захтев на тренутно отворени јавни позив за набавку механизације у биљној производњи. Уз то за набавку исте механизације може да подигне и субвенционисани кредит у некој од девет банака са којима Министарство тренутно има потписане уговоре. Ови кредити представљају посебност због услова, ниске каматне стопе.
Најчешће недоумице са којима се сусрећу пољопривредни произвођачи у Србији када говоримо о субвенцијама, али и другим видовима финансијске подршке Министарства је неадекватно познавање регулативе, односно могућности, истиче директорка УАП-а.
-Тренутно највећи недостатак је реално повезивање могућности и информисаност наших произвођача. Свако ко испуњава услов кредитирања може да добије средства за куповину високо стеоних јуница са роком отплате од 24 месеца. Пољопривредник има право на повраћај од 55 до 60 одсто. Сваке године може да користи субвенције одређене стоку, до 25.000 по грлу. Током рада приметили смо да ту меру не користе у пуном потенцијалу. Мали пољопривредници имају знатно мање информација, него већи произвођачи, и ређе нам се обраћају за додатне информације.
Планирање и пројекција односа улагања и добити може бити пресудан фактор приликом одабира средстава и намене.
-Суштина је да пољопривредник зна због чега жели средства, где планира да их уложи. Треба да воде рачуна о динамици отплате, не само сада, него и у будућности. Информисаност је кључ свега. Министарство је субвенцијама покрило већи део сваког сектора од биљне производње, преко прераде до објеката, а на пољопривредницима је да се добро информишу у свему.

У наредном периоду Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, планира низ подстицајних мера како би унапредило и помогло развој пољопривредних производа.
-У оквиру мера подршке из националног буџета од 1. до 15. јуна могу да поднесу захтев за набавку механизације у примарној биљној и сточарској производњи, за све оно што су купили од 1. јануара 2020. Отворен је и конкурс за набавку трактора домаће производње. Корисници који имају већи обим производње према утврђеним параметрима припадају ИПАРД мерама. Објављена је ранг листа за четврти и пети јавни позив када је питању ИПАРД, а добили смо акредитацију за меру седам. У питању је рурални туризам. За све што занима наше пољопривреднике, могу нас контактирати путем телефона, или електронским путем, а свакако је наша имејл адреса доступна за све.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa