Инфо

16. јул 2020.16. јул 2020.
„Зар је могуће да су пољопривредници  гласали за Недимовића који нас је уништио?“
Драган Станковић: Коме треба сељак, кад су избори прошли?

„Зар је могуће да су пољопривредници гласали за Недимовића који нас је уништио?“

Криза због коронавируса одражава се на сваку грану привреде у нашој земљи. Међутим, сточарство као једна од најзначајнијих грана пољопривреде у незавидном је положају већ дужи временски период. Пољопривредник из Змињака, Драган Станковић иначе одборник „Иницијативе село - град“ у Скупштини града Шапца, каже да ова криза у сточарству нема много везе са коронавирусом.
„Пре нешто више од месец дана кланичари су увозим из Хрватске покушали да дестабилизују цену свиња која је била око 160 - 170 динара. Нису тада успели, један од битних разлога су били избори који су следили 21. јуна. Сада се сличан сценарио дешава, свиње се увозе из Хрватске, наше се не товаре, цена иде доле. Сада ће се догодити исто што и са биковима. Бикове више нико неће да гаји, јер се и даље продају по 1.7 евра што је неодржива производања“, каже Станковић, који се дуго година бави сточарством и јако добро познаје прилике у овој грани пољопривреде.
Осим јако ниске откупне цене товљених свиња и бикова и овчарска производња је пала на најниже гране до сад. Цена јагњади креће се око 180 динара, што је како кажу пољопривредни произвођачи изненађујуће ниска цена и практично неиздржива за ову грану сточарства. Драган Станковић, кривца за овакво стање види у власти и изборима.
„Избори су завршени, коме сад треба сељак који је вољно или невољно, без новца или за ситан новац, нажалост подржао у великој мери листу Александра Вучића, на којој је први човек био министар пољопривреде Бранислав Недимовић, за неповеровати. Један утовар свиња, бикова, јагњади или вишње однео је из џепа сељака много више од оних 100 евра које је власт дала пред изборе. Куда иде српско село“, забринуто пита Станковић.
Ове године, пољопривредници су претрпели огромну штету, цене бикова, свиња и пшенице су катастрофално ниске док су са друге стране воћари релативно добро прошли јер је цена јагода ишла и преко 300 динара, док је цена малине била преко 200 динара, међутим процене су да су засади малине у нашој земљи неупоредиво мањи него претходних година. Такође, цена вишње је била изузетно ниска, тако да је део рода остао необран на гранама.
Пресс служба „Иницијативе село - град“

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa