Инфо

23. јул 2020.23. јул 2020.
ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У МАЧВАНСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У МАЧВАНСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

О епидемиолошкој ситуацији на подручју Мачванског управног округа и у центрима за колективно становање, 21. јула 2020. године, саопштење за медије је дао начелник Управног округа и командант Окружног штаба за ванредне ситуације Владан Красавац.
Епидемиолошка ситуација на подручју Мачванског управног округа је и даље тешка и нестабилна, са свакодневним повећањем броја заражених лица. Град Шабац је после Београда уз Чачак и Краљево једно од највећих жаришта у Републици Србији. Слично је у Лозници, а веома нестабилна ситуација је у општинама Богатић, Коцељева и Владимирци. Шабачка Општа болница, која је уједно и Ковид болница за Мачвански управни округ ради са пренапрегнутим капацитетима са преко 290 пацијената који имају средње тешку и тешку клиничку слику. У току јучерашњег и данашњег дана један део тежих пацијената биће пребачен у Београд. Подсећам да је у припреми привремена Ковид болница у Шапцу у сали Економске школе “Стана Милановић”, у коју ће бити послат стручни тим из Клиничког центра Србије и војни лекари, како би се што пре поправило стање здравственог система у граду Шапцу. Због погоршане епидемиолошке ситуације, труднице из Шапца се упућују у болнице у Лозници, Ваљеву и Сремској Митровици.
Треба истаћи да колективни центри становања за сада функционишу одлично, без епидемиолошких проблема. Геронтолошки центар Шабац и Дом за старе Крупањ, који тренутно имају 253 штићеника и 113 запослених, немају ни један случај заражених COVID-19. За улазак нових корисника примењују се мере предострожности, па се они најпре тестирају, па затим одлазе у изолацију од 14 дана. Посете овим установама су забрањене. Центри имају сву потребну заштитну опрему, а дезинфекција унутрашњег и спољашњег простора врши се два пута недељно. Иста ситуација је и у приватним домовима за старе у Тршићу и Слепчевићу, који тренутн имају 74 штићеника и 33 запослена.
У Центру за азил у Бањи Ковиљачи смештено је 59 тражиоца азила. У центру нема заражених, а све мере наложене од Кризног штаба и Комесаријата спроводе се на најбољи начин. Тражиоци азила имају ограничени излаз из Центра и то по три особе у групи, у трајању од по 90 минута. Миграната који су у пролазу кроз наш округ тренутно нема, јер је прекинута “Дринска рута”. Има спорадичног окупљања миграната у мањем броју у околини Бање Ковиљаче, који долазе из већих центара, ради илегалног преласка наше границе. Полицијска управа Шабац ситуацију држи под контролом.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

26. јануар 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa