Инфо

3. септембар 2020.3. сеп 2020.
Многима треба помоћ,  а помоћи мало
АСОЦИЈАЦИЈА „ДУГА“ У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ

Многима треба помоћ, а помоћи мало

“Активизмом се бавим 16 година и никада се нисам овако лоше осећао. Било је дана када сам буквално морао да одлучим, због малог броја пакета, коме ћемо помоћ однети, а коме не, не зато што не желимо, већ зато што је нема довољно. Одлучивати на дневном нивоу ко је више, а ко мање гладан и коме тог дана доставити помоћ за мене лично било је најтеже искуство у активистичком животу. Много је оних којима је наша помоћ неоходна, а помоћи је било мало”, каже Александар Прица, председник Управног одбора Асоцијације ДУГА из Шапца
Све проблеме око недостатка помоћи за Асоцијацију ДУГА и кориснике њених услуга решила је Влада Швајцарске која је у склопу шестомесечног пројекта обезбедила средства за 1.069 породичних пакета тежине 78 килограма који су садржали: 25 кг брашна, 1 кг шећера, 1 кг соли, 2 л сунцокретовог уља, 3 кг тестенине, 2 кг пасуља, 25 кг кромпира, 15 месних нарезака по 400 гр. 30 паштета по 150 гр, 2 кг пиринча, 30 јаја, 10 кесица супе по 65 гр. 2 сапуна – од 100 гр. 1 шампон од 1 литар и 3 кг. прашка за веш.
Влада Швајцарске рад Асоцијације ДУГА на територији Мачванског и Колубарског округа у оквиру одговора на пандемију КОВИД 19 финансира 6 месеци, од маја до октобра 2020. године, а пакети су већ подељени, сада је у току пружање услуга у оквиру аутрич метода рада који Асоцијација ДУГА промовише последњих 9 година, а спроводи га пуних 15 година. Тај метод рада подразумева одлазак на терен и проналажење особа који припадају осетљивим друштвеним популацијама у њиховом социјалном окружењу, где се они осећају најсигурније.
Услуге које тим Асоцијације ДУГА пружа бесплатно својим корисницима су: психолошка подршка, социјалне интервенције, израда индивидулног безбедносног плана у складу са применом концепта безбедносне културе, упућивање корисника код других пружаоца услуга, као и праћење корисника код другог пружаоца услуге, возилима Асоцијације ДУГА било где на територији Србије.



Одмах након проглашења ванредног стања, Асоцијација ДУГА је своје активности усмерила у циљу информисања становништва о мерама које треба предузети у циљу спречавања инфицирања вирусом КОВИД 19. У те сврхе су теренски тимови ове организације од Савета за јавно здравље Шабац добили све потребне информације и материјале, које су штампали и делили на терену али уз детаљна појашњења шта то конкретно значи, пошто доста особа са којима раде није писмено. Припремили су и одштампали материјале са фотографијама, како би им објашњење било јасније и како би и када одемо са терена могли да имају забележене информације. Приликом обилазака, оставили су им на материјалима и бројеве телефона Завода за јавно здравље Шабац, али и бројеве телефона активиста ДУГЕ, како би их контактирали у случају да се појаве симптоми вируса КОВИД 19.
Од почетка пандемије, Асоцијација ДУГА је поделила пакете за укупно 1348 породица у којима живи 4393 особе, од тога 719 малолетних особа.
Пакети хуманитарне помоћи до сада су достављани особама са инвалидитетом, особама које живе или раде на улици, особама које сакупљају секундарне сировине, особама које за новац зарађују радећи сезонске послове, особама треће доби у селима и особа које живе са ХИВ/АИДС-ом.
„Трудили смо се да пакете помоћи достављамо пре свега породицама које немају апсолутно никаква примања, чак ни социјалну помоћ или храну из народне кухиње. Много је наших суграђана и суграђанки које за живот зарађују радећи сезонске послове, на њивама, чистећи куће или радећи тешке физичке послове. У време ванредног стања, пре свега полицијског часа о њима нико није бринуо, а тада нису могли радити, због тога је наш метод рада изузетно значајан јер увек ми проналазимо особе које су угрожене и заборављене. Такође, особе које сакупљају секундарне сировине, али и наши стари на селима који немају пензије или имају изузетно мале пољопривредне пензије, а не могу да остваре социјалну помоћ пошто имају земље изнад законског максимума да би је могли остварити иако у тим годинама више и не могу радити, су веома рањиве популације.“ Истиче Прица.
Потреба за најосновнијим за живот, храном и средствима за личну хигијену је изузетно велика, нарочито за наведене групе, јер Асоцијација ДУГА покрива оне особе које нису у систему социјалне заштите и који од државе не добијају никакву помоћ.



“Бака, која сама живи у једном мачванском селу, буквално у шуми у трошној кућици, без струје и воде, а која у току лета ради по њивама како би за хлеб зарадила, када смо јој однели први пакет, пратила нас је погледом све док је нисмо изгубили из вида, сво време док смо одлазили стајала је на капији и буквално до земље се клањала у знак захвалности за храну коју смо јој обезбедили”, објашњава Прица.
Он истиче да многи сезонски радници или особе које сакупљају секундарне сировине, који током целе године раде, нису на терету државе, не примају ни социјалну помоћ ни храну из народне кухиње, а сиромашни су, сада су на ивици егзистенције, углавном новац који зараде од ових послова потроше у току истог дана за храну, а сада пошто не могу да се крећу не могу да зараде себи за живот.
“У мислима су ми стално неки од њих, један наш суграђанин од 68 година који у Шапцу сакупља гвожђе и од тога живи, како каже “понос му не даје да живи од социјалне помоћи и да храну тражи у народној кухињи”. Није излазио из куће, поштујући забрану кретања за старије од 65 година и буквално је неколико дана гладовао док му нисмо први пакет донели, комшије су звале и пријавиле нам његову ситуацију”, описује Александар Прица део свакодневице са којојом се сусрећу активисти Асоцијације ДУГЕ.
И поред свих напора, активисти Асоцијације ДУГА су свесни да не могу да покрију све појединце из рањивих група. Зато им је неопходна помоћ јер, како сами кажу, КОВИД 19 је, осим многих искушења, пре свега ставио на испит људску солидарност. Зато је неопходна помоћ свих добрнамерних појединаца и организација како би неопходне намирнице и хигијенска средства стигла до оних којима су у овом тренутку најнеопходнија.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa