Инфо

29. октобар 2020.29. окт 2020.
Организација од националног значаја
Институционална подршка за Асоцијацију ДУГА

Организација од националног значаја

ACT пројекат чине 3 стуба: 1. грантови; 2. изградња и јачање капацитета; 3. јачање упоришта у заједници. Прва фаза пројекта реализоваће се од 1. октобра 2019. године до 30. септембра 2023. године
Асоцијација ДУГА је једна од 30 организација грађанског друштва (ОГД) у Србији која је добила двогодишњу институционалну подршку да унапреди и учврсти своје капацитете. Као организација која се бави пружањем услуга и радом са људима, ова подршка ће им помоћи да корисници њихових услуга буду још задовољнији њиховим радом.
„Заједно за активно грађанско друштво – ACT” је пројекат Владе Швајцарске чији је циљ активно грађанско друштво у коме грађани више учествују у процесу доношења одлука, нарочито на локалном нивоу. АCT спроводе две невладине организације: Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе.
ACT пројекат чине 3 стуба: 1. грантови; 2. изградња и јачање капацитета; 3. јачање упоришта у заједници. Прва фаза пројекта реализоваће се од 1. октобра 2019. године до 30. септембра 2023. године.
-Институционални грант биће коришћен у сврхе повећања добробити за све наше, кориснике услуга и повећање учешћа грађана у доношењу одлука, посебно на локалном нивоу. Желимо да повећамо мобилисање грађана у процесима доношења одлука, да повећамо учешће Асоцијације ДУГА у мрежама и савезима, како у земљи тако и у иностранству, како би повећали и наш утицај на доносиоце одлука у циљу повећања квалитета, доступности и обима пружања услуга грађанима који припадају рањивим друштвеним групама.

Сама реч “ outreach“ значи достићи, стићи некога напољу, изван нечег, обично се мисли изван институционалних оквира. Код нас се одомаћио посрбљени страни израз (пишемо га српски „аутрич“, уместо енглески „outreach”) – разлог је да би се издвојио од других облика рада који исто тако могу бити „рад на терену“, али и због чињенице да је широм света усвојен овај термин и да постоје мреже outreach радника на светском нивоу.


Како би све то учинили, треба да повећамо и капацитете Асоцијације ДУГА и то кроз: стратешко планирање за период 2021 – 2025 (2020 нам истиче предходна стратегија), редизајн wеб сајта, израду нове комуникационе стратегије и Бранд wхеел-а, израду портфолиа, побољшање финансијског управљања, тренинге у области боље саморегулације, fundraising-a за Европске фондове и компаније, повећање волонтеризма и управљања волонтерима.
У оквиру подршке желимо да реализујемо и процес јавног заговарања да се наш outreach програм нађе у систему социјалне заштите као први превентивни интегрисани социјално - здравствени метод рада. Елаборат за outreach рад је већ израђен и предат Министарству за рад, борачка и социјална питања, а сам програм је пилотиран две године.
У овом процесу желимо да учествује што више грађана али и особа које припадају струци, желимо да наставимо пилотирање услуге све до њене коначне стандардизације, чиме ћемо повећати и број особа које ће у овом периоду користити наше услуге. Такође, неопходно је урадити анализу ефеката outreach метода рада, cost benefit анализу и истраживање о учинковитости метода рада по мишљену практичара из социјалне и здравствене заштите.
Подсећања ради, рад на терену (outreach рад) је превентивна стратегија са дугом историјом у социјалном и здравстевном васпитању. Рад на терену (outreach рад) данас представља сталну компоненту превентивних социјалних или интегрисано социјално-здравствених програма широм света и као алтернатива и/или комплементарна традиционалним стратегијама може у многоме да допринесе у превецији- истакао је председника Асоцијације ДУГА, Александар Прица.
Повећање видљивости Асоцијације ДУГА у националним медијима, такође ће бити једна од важних дугорочних инвестиција у капацитете Асоцијације ДУГА. Тренутно постоји 23 интерна протокола и правилника о раду која имају могућност унапређења. Такође, један део средстава биће уложен у нову опрему за рад.
Уз финансијску подршку коју ће Асоцијација ДУГА добијати у овом двогодишњем периоду, значајна ће им бити подршка ментора и тренинзи из свих области у којима желе да унапреде своје капацитете и буду још успешнији у свом раду.
-За две године Асоцијацију ДУГА видим као стабилну, одрживу организацију од националног значаја у области људских права, безбедности и социјалне заштите, промотера иновативних за све доступних превентивних услуга које су у складу са потребама осетљивих популација у Србији.
Две основне политике Асоцијације ДУГА од почетка њеног деловања биле су и остају директан рад са осетљивим популацијама и утицај програма које креирамо и спроводимо на људе на територији целе Србије. истиче за крај Александар Прица.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa